Безплатен телефон 0800 900 25

Купувачите на жилища ще се активизират през 2012 г.

Публикувана на 22.01.2016

16.12.2011

 

На жилищния пазар през 2012 г. се очаква купувачите да се активизират. Тези надежди споделиха пред „Класа“ водещи имотни експерти. Въпреки че ситуацията е изключително неясна и зависи от дълговата криза и бъдещето на Европа, тези, които имат заделени пари в брой, ще диктуват условията в България. Към сделки ще пристъпват предимно хора с налични средства, които са изчаквали да видят как ще се променят икономическите условия, коментират от Arco Real Estate, агенция за недвижими имоти.
 
Колкото повече негативните очаквания за сигурността на парите вземат надмощие, толкова по-активни стават част от купувачите, коментират и от „Адрес Недвижими имоти “. С нарастване на опасенията за инфлация или сривове на различни валути се увеличава и желанието парите да бъдат използвани. Така на пазара се появиха купувачи, които търсят не първи, а втори дом - жилище, в което да вложат парите си, а едновременно с това да повишат стандарта си, допълват от компанията.
 
От страна на продавачите се очаква активност предимно от тези, които изпитват затруднения с обслужването на кредити, както и тези, за които имотът не е основно жилище, посочват още от Arco. Според „Адрес“ ще се развие в пълната си сила и още един по-особен сегмент от пазара - този на обявените на търг имоти. За тях все още се намират купувачи трудно. Цените им не са осезаемо по-ниски от постиганите на открит пазар, а кратките срокове причиняват стрес и напрежение заради големия брой неясноти.
 
Най-търсени ще останат жилищата от готовото за нанасяне ново строителство. Над трима от петима купувачи търсят или напълно готови, или частично обзаведени такива апартаменти. Ще бъдат желани и сравнително евтини варианти за средни към луксозни жилища. Около 50 хил. евро пък ще бъде средната цена за двустайните имоти.
По отношение на ценовите равнища не се очакват сериозни изменения и през следващата година, категорични са специалистите. Не е изключено през 2012 г. цените на имотите да продължават да бъдат в един вид безтегловност - поради свито търсене и негативни икономически очаквания да продължи техният бавен, но непрекъснат спад, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис“. От друга страна, пазарът вече установи някакви равновесни за настоящата ситуация ценови нива в отделните ценови сегменти, на които се реализират сделки, и тези нива могат да запазят относителна стабилност, докато офертните цени бъдат коригирани така, че все повече да се изравняват с цените на реално сключваните сделки, допълва тя. 
 
klassa.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени