Безплатен телефон 0800 900 25

Пазарът на имоти по света през 2012 – възможен е и изненадващ положителен сценарий

Публикувана на 22.01.2016

16.02.2012

 

Пазарът на недвижими имоти по света може да поеме и в посока нагоре през 2012 г., смятат специалисти.
 
Въпреки че повечето сценарии сочат продължаващ спад, негативният развой на събитията в сектора не е непременно сигурен, се казва в нов доклад на консултантската компания DTZ, с който Investor.bg разполага.
 
Кешовите резерви в корпоративния сектор (извън финансовата индустрия) в САЩ са на рекордни нива, казват от компанията. Много мултинационални компании разполагат с огромни обеми неинвестиран капитал.
 
Липсата на сигурност и яснота относно икономическата обстановка кара компаниите да стоят безучастно и да пазят капиталите си банката, вместо да се разширяват или да инвестират.
 
През последните месеци тези фактори са видими в областта на инвестициите в недвижими имоти, развитието на нови проекти и наемния пазар, както във всички други сфери на икономиката.
 
Цялата тази негативна обстановка обаче би могла да се промени изненадващо бързо. Единственото условие за тови би било успешното решение на дълговата криза в еврозоната. Това би довело до нарастване на търсенето и ръста в сектора по света, смятат специалистите.
 
Въпреки това от компанията смятат, че настоящата ситуация на пазара на имоти в света в момента говори по-скоро в полза на по-негативен сценарий.
 
Отгоре на всичко секторът се характеризира с огромни регионални различия по отношение на сентимента и перспективите за пазара. Разликата между положителен и отрицателен сценарий е най-голяма в Европа, където спредът между прогнозирания БВП съответно при най-лошия и най-добрия сценарий е най голям – 1,2%. За сравнение Азиатско-тихоокеанският регион е значително по-стабилен със спред наполовина на този за Европа.
 
Най-черният сценарий в анализа на компанията се базира на ситуация, предполагаща разпадане на еврозоната, а най-положителният – възстановяване на активността в корпоративния сектор.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени