Безплатен телефон 0800 900 25

Заможни софиянци изкупуват добрите апартаменти

Публикувана на 22.01.2016

21.02.2012

 

Три следобед в сряда не е типичен час за почерпка. Не и за Свобода Коджаманова, с която "Строителство Градът" се свърза минути след приключването на продажбата на четиристаен апартамент за 165 хиляди евро в комплекса "Витоша тюлип" в столичния квартал "Кръстова вада".
 
Поводи като този са отворили повече бутилки вино и кутии с бонбони през 2011 в сравнение с 2010 г. Сделката е сиптоматична за пазара на жилища, в който българите с по-големи финансови възможности виждат добри сделки. Те теглят напред продажбите на предприемачите, предлагащи имоти в благоустроени затворени комплекси на привлекателни места.
 
Оживлението е подкрепило средната цена на продадените апартаменти в София, която завърши 2011 г. почти без изменение в сравнение с предходната по данни на агенцията "Райфайзен имоти".
Само с един процент под стойността си в края на 2010 г., нейният индекс даде първото статистическо доказателство за стабилизиране на цените на жилищата, откакто кризата затегна кредитното финансиране, а после спадът на стойностите на имотите и растящата безработица разколебаха купувачите.
Понеже строителството на подобни имоти рязко спря от 2009 г. насам заради високите разходи за инфраструктура и облагородяване на бездруго скъпите терени при намаляващи продажби и цени, тези знаци може да окуражат предприемачите да запълнят недостига, който се очертава към края на годината.
 
Кварталът на богатите
 
Признаците, че заможните домакинства купуват повече, които се трупат още от 2010 г., все още не са достатъчно, за да дадат по-осезаем ръст на пазара, в който дори в пикови моменти не участват много повече от 10% от населението, показват данни на Националния статистически институт.
 
Измерването на намеренията за покупка на жилище достигна второто си най-високо ниво от края на 2008 г. насам в третото тримесечие на 2011 г. Стойността на показателя, който изразява като процент разликата между тези, които планират да придобият жилище в следващите 12 месеца, и тези, които не възнамеряват да го направят, беше минус 92.8 през октомври, едва 0.1 процентни пункта под най-близкия си връх от минус 92.7 в средата на 2010 г. Измерителят обаче все още е далеч от върховите минус 87.6 в началото на 2007 г.: възстановяването на продажбите все още е в тесен участък от пазара.
 
Свобода Коджаманова, мениджър "Продажби" в израелския строителен предприемач AFI Europe, завършил малко под 400 апартамента в София през 2009 и 2010 г., потвърждава тази тенденция: "2011 беше по-лоша от 2010 г. като брой, но обемите (на приходите) са по-големи."
 
Хора с успешен малък и среден бизнес, управители на клонове на международни компании, директорите на български фирми, търсени адвокати и лекари са придобивали жилища в затворени комплекси с постоянно темпо през 2011 г. След като строителството на нови не е помръднало, наличностите за продан в София са намалели до 18 от 20% от приблизително 5700 апартамента в 39 проекта с този профил, каза консултантската фирма Colliers International на пресконференция на 7 февруари.
 
Проекти като награждаваните в Националния конкурс "Сграда на годината" в последните три години – "Витоша тюлип", "Резиденшъл парк София" и "Есте хоум енд спа", са печелили клиенти с пакетни оферти, включващи обширни и поддържани общи части, зелени площи, зони за спорт, плувни басейни и фитнес на разположение на собствениците на средни цени, ненадвишаващи 1600 евро на квадратен метър с ДДС. Но в столицата купувачите все още могат да намерят качествени имоти и за едва 850 евро на кв.м, ако се примирят с отсъствието на някои екстри, недотам привлекателно местоположение или имот, казаха от Colliers.
 
Подбор
 
Купувачите, които подбират внимателно имотите, са отхвърлили категорично предложенията с лоши разпределения, помещения с малки и неправилни форми, първи и последни етажи. Това е най-вероятната причина индексът на "Райфайзен имоти" да се е изстрелял с 4.6% в София в последното тримесечие на 2011 г., казват анализаторите й в изявление от дъщерната фирма на Райфайзенбанк (България).
 
Оживлението във високия и средно високия клас жилища е предизвикано преди всичко от желанието за подобрение на условията на живот на заможните домакинства, казват консултанти и строителни предприемачи. То обаче топи наличностите, които не нарастват, и впоследствие може да заздрави стойностите им.
 
"Миналата година имахме бум на четиристайните апартаменти", казва Свобода Коджаманова за проектите "Витоша тюлип" и "Лагера тюлип" на AFI Europe. Добавя, че сега имат повече предлагане на тристайни, отколкото на четиристайни, въпреки че предприемачът е планирал при равновесно разпределение между по-големите и по-малките имоти.
 
Багери и бетоновози
 
Освен че е повод за купувачите да побързат, доброто ниво на продажби може да накара строителните предприемачи отново да задвижат багерите и бетоновозите. "Предвид ограниченото предлагане и стабилното търсене има потенциален недостиг на жилища в този сегмент. Това е една добра възможност за инвеститорите", каза Татяна Емилова, мениджър "Жилищни имоти" в Colliers International.
 
В същото време някои замразени проекти може да се върнат към живот, а съществуващи – да бъдат продължени с нови етапи върху съществуваща земя, след като предприемачите предвидливо са задържали строителството, докато видят нарастване на продажбите. Но за някои от тях още е рано, тъй като хубавите жилища още не са свършили. "Имаме наличности от всеки един тип (апартаменти)", каза Свобода Коджаманова пред "Строителство Градът".
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени