Безплатен телефон 0800 900 25

Увеличава се интересът към инвестиции в "зелени" имоти

Публикувана на 22.01.2016

27.02.2012

 

Инвеститорите в имоти в Европа не разполагат с точни данни за екологичната устойчивост на сградите, разкриват резултатите от изследване на Union Investment, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.
 
Едва 20% от европейските експерти в бранша са на мнение, че техните страни имат ясни критерии за оценка на "зелените“ сгради, се посочва в изследването проведено сред 167 инвеститори от Германия, Франция и Великобритания.
 
Сред най-важните според инвеститорите критерии за оценка на „зелените сгради“ са разходите през жизнения цикъл на сградата.
 
Акцентът върху необходимостта от активно управление и оптимизиране на разходите през жизнения цикъл се засилва особено в Германия, посочва изследването.
 
Екологичната устойчивост на имотите остава сред факторите, които най-много влияят на стратегиите на европейските инвеститори. 60% от участниците в изследването твърдят, че възнамеряват да инвестират значително повече средства в "зелени“ сгради.
 
Това се отнася най-вече за институционалните инвеститори, като например застрахователните компании и пенсионните фондове, които планират да инвестират по-големи средства.
 
Осъвременяването на съществуващи сгради с оглед на засилване на тяхната устойчивост е почти толкова важно за инвеститорите, колкото и изграждането на нови "зелени" сгради.
 
Друг извод от изследването е, че по-малко от 10% от анкетираните смятат, че банките предлагат благоприятни условия при отпускането на кредити за „зелени“ сгради.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени