Безплатен телефон 0800 900 25

Американските инвеститори ще доминират на пазара на имоти в Европа през 2012 г.

Публикувана на 22.01.2016

01.03.2012

 

Американските и канадски инвеститори в имоти ще сключат повече сделки в Европа през тази година от инвеститорите от Близкия и Далечния Изток, прогнозират консултантите от компанията за недвижими имоти CBRE, цитирани от Ройтерс.
 
През миналата година инвеститорите от Северна Америка са реализирали 30% от общия брой на трансграничните сделки в Европа в стравнение с 21% през 2010 г.
 
Тази тенденция ще продължи и през настоящата година, прогнозира Джонатан Хъл, който ръководи отдела за капиталови пазари за Европа, Близкия Изток и Африка в консултантската компания.
 
Сред големите сделки с американско участие бе покупката от Morgan Stanley на търговския център "Галерия" в Санкт Петербург за 840 млн. евро.
 
"В Северна Америка възстановяването настъпва по-бързо", допълва Хъл. "Очаквам американските инвеститори отново да бъдат най-големите трансгранични инвеститори в Европа през 2012 г."
 
Американските инвеститори са похарчили 9 млрд. евро, докато на канадските се падат 2 млрд. евро, показват още данните на експертите. Общият обем на вътрешните и трансгранични инвестиции в европейски имоти за миналата година е 118 млрд. евро спрямо 239 млрд. евро през 2006 г., когато беше пикът на имотния бум.
 
Гиганти като Blackstone, Lone Star и Carlyle усилено търсят изгодни сделки на опостушения пазар на бизнес имоти в Европа, който страда от оскъдното финансиране и нарастващия натиск върху банките да се отърват от проблемните активи и дългове.
 
Говори се, че Boston Properties, имотната компания, управлявана от издателя и собственик на New York Daily News Морт Зукерман, е на път да направи дебюта си в Лондон с покупка на офис комплекс за 285 млн. паунда във финансовото сърце на британската столица.
 
Канадските пенсионни фондове, които избегнаха най-лошото от глобалната кредитна криза, също инвестират в чужбина, защото вече притежават болшинството от най-добрите имоти в родината си.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени