Безплатен телефон 0800 900 25

Инвеститорът във Forum Sofia Mall планира проекти за до 210 млн. евро

Публикувана на 22.01.2016

19.03.2012

 

Инвестиционната компания Atrium European Real Estate, която специализира в изграждането и управлението на търговски центрове в Източна Европа, смята да започне реализацията на 10 проекта за молове в региона през 2012 г.
 
Ако бъдат осъществени и 10-те проекта тяхното изграждане предполага инвестиции от 210 млн. евро през следващите три до четири години, обявява изпълнителният директор на компанията Рейчъл Лавин в публикувания днес финансов отчет за 2011 г.
 
Atrium, която е собственик на проекта за мол Forum Sofia Mall в южната част на столицата, смята да насочи усилията си основно на пазарите в Русия и Полша.
 
Българският проект обаче все още остава само на скица. Три от въпросните 10 нови проекта се намират в Полша и са такива, чието строителство е започнало или е вече планирано да започне тази година. Общата пазарна стойност на тези активи е малко над 50 млн. евро, като те предполагат инвестиции от 91 млн. евро, за да бъдат завършени.
 
Всички от останалите седем проекта са за разширяването на съществуващи центрове – съответно четири в Полша и три в Русия.
 
От компанията коментират, че сегментът на търговски имоти в Източна Европа става все по-конкурентен, предвид повишеното търсене на качествени площи и ограниченото предлагане.
 
От една страна международните търговски и много от силните местни вериги продължават с експанзията си на установените пазари. Този процес обаче се забавя от ограниченото предлагане на подходящи площи. Недостигът се изостря още предвид малкия брой на новите проекти, които се реализират в периода след 2009 г., смятат от компанията.
 
Дефицитът не се очаква да бъде смекчен от голямата икономическа неизвестност, която ще продължава да бъде важен фактор на пазара на имоти, както по отношение на понижено потребление, така и под формата на по-нисък инвестиционен интерес и обем от сделки.
 
Компанията завърши 2011 г. с нетна печалба от над 143 млн. евро, което бе ръст от близо 29% в сравнение с година по-рано.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени