Безплатен телефон 0800 900 25

Отпускат ли кредиторите кранчето за пазара на бизнес имоти в Европа?

Публикувана на 22.01.2016

29.03.2012

 

Все повече кредитори започват да "отпускат кранчето“ за пресъхналия за средства пазар на бизнес имоти в Европа, но това далеч не е достатъчно, за да удовлетвори инвеститорите, пише Wall Street Journal.
 
Двайсет и един европейски кредитори, включително осем германски банки, пет застрахователни компании и четирима нови играчи на пазара, са сключили сделки за по над 30 млн. паунда през последните шест месеца, показват резултатите от проучване на компанията за услуги в имотния бранш Savills PLC.
 
Изследването показва също, че има още 50 кредитора, които са били активни при по-малки и средни по размер сделки.
 
И все пак търсенето на кредити продължава да надвишава предлагането. През следващите 10 години настъпва падежът на заеми за бизнес имоти в Европа за около 960 млрд. долара, като при между 55 и 60% от тях това ще се случи в рамките на следващите три години, по данни на CB Richard Ellis (CBRE).
 
Експертите се съмняват, че капиталовите пазари ще успеят да посрещнат тези нужди поради това, че много банки и други финансови институции са свили рязко дейностите си по кредитиране. Освен това пазарът на ценни книжа, гарантирани с ипотеки на бизнес имоти в Европа, продължава да е вял, за разлика от този в САЩ, където се наблюдава съживяване.
 
В същото време много американски застрахователни дружества търсят начини да навлязат на европейския пазар на кредитиране, посочва ръководителят на отдела за оценяване в Savills Уилям Нюзъм.
 
"Финановата възвръщаемост на дълговия пазар е толкова голяма, че всеки, който има ликвидност, иска да стане играч", допълва той.
 
Кредиторите обаче внимателно избират пазарите, на които планират да навлязат. Небанковите кредитори например не са склонни да увеличават активността си в Германия поради агресивното ценообразуване на германските банки, което ограничава възможността за проникване на този пазар, посочва Изабела Скемама от Axa Real Estate.
 
Скандинавските държави също са нож с две остриета, посочва експертът.
 
Въпреки че банките работят активно за намаляване на задлъжнялостта си, според експертите в момента по-голямата част от портфейлите им се състои от имоти с по-ниско качество. В същото време повечето нови кредитори са готови да отпускат финансиране единствено за висококачесвени активи, тъй като искат да подсигурят инвестицията си.
 
"Истинският лакмусов тест за завръщането към ликвидност на дълговите пазари ще бъде повторната поява на апетита към активи, различни от тези в горния клас на луксозните имоти и тези с добри нива на усвояване от страна на наематели. Като се има предвид настоящата ситуация, завръщането към нормално функциониращ пазар на дългове за имотния бранш все още изглежда далеч", заключава Ерик Адлер, директор на Pramerica Real Estate Investors за Европа.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени