Безплатен телефон 0800 900 25

Метрото нареди "Надежда" сред фаворитите за покупка на жилище

Публикувана на 22.01.2016

04.04.2012

 

Продължението на метрото към северната част на София извади нови квартали на картата на купувачите на жилища. Данните на "Адрес недвижими имоти" показват, че на първо място по сделки през миналата година е бил квартал "Надежда", където до броени месеци ще отвори крайната станция от втори метродиаметър. Районът е относително близо до центъра на София, с изградена инфраструктура, училища и детски градини, нови хипермаркети, а скоро – и с по-облекчен начин на придвижване. В класацията на агенцията го следват "Люлин" и "Младост", където наличието на метро също запази интереса за покупка на фона на свития пазар на имоти. В "Младост" обаче бариера за мнозина са относително високите цени.
 
За продажба
 
Западната и северната част на София са привлекателни основно за купувачите на евтини жилища. Там след спада през последните години масовото предлагане вече започва от 500 евро/кв. м, казва маркетинг мениджърът на "Адрес" Калоян Богданов.
 
В същото време около новите метростанции в "Надежда" се е раздвижило и строителството, така че вече се предлагат не само панелни апартаменти. Някои купувачи обаче се спират и на тях заради липсата на включени в цената общи части и уредената инфраструктура.
 
"В района на бул. "Ломско шосе" и околните улици се появиха доста нови кооперации и купувачите имат по-голям избор. Отделно от това отвориха и нови хипермаркети, което също е плюс при избора на жилище", коментира Богданов. По думите му още миналата година това е довело до засилен интерес към "Надежда", който продължава и в момента. На практика като дял в общото търсене кварталът се е изравнил с друг евтин район – "Люлин".
 
Пак заради метрото други големи агенции за имоти също отбелязват засилен интерес за покупка на жилища в смятаните за по-непрестижни квартали на север и запад в София. Освен в тях от "Бългериан пропъртис" наблюдават раздвижване и в някои по-отдалечени от центъра райони по протежение на бул. "Тодор Александров". Оперативният директор на агенцията Полина Стойкова дава пример със Зона Б5 и Зона Б18, но с уговорката, че там цените се движат между 600 и 700 евро/кв. м, докато в покрайнините са между 450 и 600 евро/кв. м. Статистиката на "Бългериан пропертис" обаче показва като традиционен фаворит за купувачите района на бул. "България" и южните квартали като "Борово" и "Бъкстон". Според Полина Стойкова търсенето там е както на ново строителство, така и на ремонтирани панелни жилища, а купувачите – основно млади семейства с деца. Цените са по-високи – около 700-800 евро/кв. м.
 
Данните на "Явлена" показват най-силно търсене в жк "Младост", следвана от южните райони на София и едва на трето място – от западните. От агенцията обаче уточниха, че числата показват първичния интерес на посетителите в нейния сайт и силно се влияят от вида и количеството предлагани имоти в дадена част на града. В същото време крайният избор на купувачите може да е съвсем различен.
 
Според Младен Митов, анализатор в "Явлена", като цяло търсенето на жилища продължава да е изключително ценово ориентирано, тъй като се плаща основно със собствени средства. Това в комбинация със спирките на метрото за мнозина отново накланя везните към западните и северните части на града.
 
По изключение
 
Едновременно с това статистиките на агенциите показват и изключения от общата тенденция. Такъв пример е квартал "Лозенец", който въпреки че скоро също ще има метростанция, остава извън полезрението на масовия купувач. Като причина брокерите сочат високите цени, които се движат между 800 и 1100 евро/кв. м. Според Полина Стойкова близостта до метрото помага да се разгърне потенциалът на подценявани от купувачите райони, а "Лозенец" определено не е такъв. В същото време в някои части от него презастрояването остава сериозен проблем.
 
capital.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени