Безплатен телефон 0800 900 25

Спадът на офис наемите в София продължава да се забавя

Публикувана на 14.01.2016

Наемите са се понижили с 1,67% за второто тримесечие и с 14,71% за последната година

Спадът на наемите на първокласните офис площи в столицата е забавил темповете си през последното тримесечие, сочи доклад.

За второто тримесечие на 2010 г. наемите са се понижили едва с 1,67%. За сравнение, понижението за последната година е 14,71%. Това показват резултатите от проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Според доклад на компанията за първото тримесечие на годината понижението на наемните нива в София беше 1,7% на тримесечна база.

Според новия доклад наемите на първокласните офиси в София са достигнали средно 14,5 евро на кв. м на месец към края на юни. Понижението от най-високата им точка през последните три години пък е 20,55%.

Според анализ на друга консултантската компания, Colliers International, наемните нива са отбелязвали спад от 25% от началото на 2008 г. досега. Тези данни са на базата на офертни цени.

Според доклада на CBRE спадът на нивата в София за последните 12 месеца е един от най-големите на територията на ЕС. Единственият пазар, който е отчел по-голямо понижение през периода, е този в Дъблин със спад от 22,47% в наемите.

За сравнение, някои пазари вече отчитат ръст в наемите, подкрепяни от стабилно търсене и динамична активност на наемния пазар. Един от тях е лондонското Сити, на който нивата са отчели ръст от 16,28% за последната година. Повишение отчитат и Уест Енд в Лондон, както и Париж, Атина, Ротердам и др.

Данните на CBRE са валидни само за обекти с конкретни показатели за качество, вид и размер. Също така степента, в която тези данни са подкрепени от реални доказателства вследствие на сключени сделки, варира за различните пазари и периоди.

www.investor.bg

© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени