Безплатен телефон 0800 900 25

Жилищният пазар започна годината с по-малко сделки и строежи

Публикувана на 22.01.2016

07.05.2012

 

Със спад на сделките с имоти в повечето големи градове започна 2012 г. Данните на Агенцията по вписванията показват по-малко продажби на недвижима собственост през първото тримесечие в София, където активността идва основно от жилищния пазар (виж графиката). Между януари и март в столицата са сключени 3324 сделки с имоти при 3644 година по-рано. Спадът е с 8.8%. Подобна е картината във Варна, докато в района на Бургас има лек ръст на продажбите, вероятно заради ваканционния пазар по Южното Черноморие.
 
В същото време данните на НСИ показват поредно намаление на разрешителните за строеж и на започнатото ново строителство. Общото впечатление е, че слабият пазар прави предприемачите предпазливи при започването на проекти.
 
Ядрото на пазара
 
За поредно тримесечие данните на Агенцията по вписванията показват активност главно при продажбите на земеделска земя. Показателно е, че град като Плевен в началото на 2011 г. е надминал Бургас по брой сделки с имоти (1178 през първо тримесечие) и започва тази година с лек ръст (1186 броя). Районите на Северна Централна и Североизточна България остават най-активни пазари на земеделска земя.
 
На жилищния пазар обаче картината е по-различна. Според председателя на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков в момента купуват хора, които решават неотложна жилищна нужда. "Това са най-сериозните и прогнозируеми купувачи, но освен тях други няма", посочи той. По думите му все още липсват хората, които не са принудени да купуват, но биха сменили жилището си при добра възможност. Тяхното завръщане би раздвижило пазара.
 
Новите разрешителни
 
Слабият жилищен пазар доведе до пореден спад на новото строителство. Данните на НСИ показват, че през първото тримесечие са издадени разрешения за строеж на 20.9% по-малко жилища в сравнение със същия период на 2011 г. В началото на тази година е разрешено изграждането на 868 жилищни сгради с 1944 апартамента в тях.
 
В същото време започнатите сгради са намалели с 16.8%, а броят на апартаментите – с 18.1%. През януари – март е даден стартът на изграждането на 382 сгради с 1262 жилища в тях. Най-много нови жилищни сгради са започнати в областите Бургас – 79 броя, Варна – 63 броя, Пловдив - 33 броя, и София - 32 броя. По-активното строителство по Черноморието се обяснява с пазара на ваканционни имоти и изгражданите апартаментни комплекси.
 
Сравнението спрямо предходни години показва, че първото тримесечие на тази е най-слабото от 2005 г. насам, а спрямо силните 2007-2008 г. броят на разрешителните е намалял тройно. Според Иван Велков периодът около 2008 г. не е показателен за жилищния пазар, защото тогава бяха издадени много разрешителни, но част от строителството така и не започна. Според него е по-коректно сегашните темпове на строителство да се сравняват с годините преди пика, когато имотният пазар имаше по-стабилни основи.
 
capital.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени