Безплатен телефон 0800 900 25

Първокласните търговски площи на оживените улици отново са търсени

Публикувана на 22.01.2016

09.05.2012

 

В началото на 2012 г. се потвърди, че рецесията се е завърнала в еврозоната, като очаквано брутният вътрешен продукт на европейската валутна общност отбеляза спад от 0,2% след свиването с 0,3% през последното тримесечие на миналата година.
 
На фона на по-високата инфлация и засилващата се безработица потребителските разходи в страните, използващи еврото, се очаква да намалеят през 2012 г., което ще създаде трудности за сектора на търговията на дребно, посочва онлайн изданието Property Magazine.
 
Най-застрашени от свиване на продажбите през 2012 г. и 2013 г. са Италия и Испания заради предприетите мащабни икономии, които влияят особено силно върху покупателната способност на домакинствата.
 
Прогнозите са, че Германия, Франция и Великобритания ще отбележат слаб ръст от 1-2% при продажбите на дребно през следващите две години.
 
Въпреки несигурната икономическа обстановка, пазарите на търговски площи на най-добрите търговски улици в Европа устояват на кризата и дори бележат нарастващи наеми на годишна база в 7 от 9-те основни западноевропейски пазари.
 
Предлагането в тези райони обаче е ограничено и не съответства на нарастващото търсене за най-добрите локации.
 
Така например силният интерес, особено от страна на международни търговски вериги, доведе до увеличение съответно със 7% и 10% на наемите на отлични търговски площи в Лондон и Париж през 2011 г. В четирите водещи германски градове наемите на първокласни търговски обекти през миналата година нараснаха с 6%, докато в Мадрид се стабилизираха.
 
Значителната възходяща тенденция при инвестициите е основното събитие на пазара на търговски площи през 2011 г. През първото тримесечие на тази година обаче те губят известна част от набраната инерция.
 
Въпреки по-слабото начало на годината на годишна база в 9-те основни градове се наблюдава значително увеличение (23%) на инвестираните обеми през първото тримесечие на тази година.
 
Единствено в Милано и Мадрид се наблюдава значително забавяне на активността, но на тези пазари на имоти като цяло се наблюдава свиване.
 
Леко увеличение през  първото тримесечие отчита и доходността от първокласни търговски имоти.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени