Безплатен телефон 0800 900 25

Все повече сделки с имоти се финансират с ипотечни кредити

Публикувана на 22.01.2016

14.05.2012

 

В последните години се отчита увеличение на сделките с имоти, финансирани с ипотечни кредити. Това съобщи Добромир Ганев, управител на консултантските компании Форос – Национална Компания Недвижими Имоти и GVA Sollers Solutions, по време на Клуб Investor.bg, посветен на имотите.
 
За периода от 2006 до 2011 г. са били отпуснати 158 579 жилищни кредита, показват данни на GVA Sollers Solutions.
 
Огнян Павлов, началник управление “Бизнес развитие и продажби на граждани” в Емпорики Банк, съобщи, че през първото тримесечие на настоящата година се е наблюдавал лек годишен спад на новоотпуснатите ипотечни кредити.
 
Намалението обаче е компенсирано още през април, допълни Павлов.
 
Експертът посочи, че ипотечните кредити остават важна част от пазара на имоти, въпреки че в последните кризисни години нарастват по-бавно.
 
„Банките съумяха да запазят портфейлите си при спекулации за увеличаване на просрочията“, каза Огнян Павлов.
 
Банкерът обаче предупреди, че кредитният бум отпреди кризата няма да се повтори. Все пак банките, в стремежа си да възстановят доверието на потребителите във финансовата система, проявяват гъвкавост и предлагат все по-атрактивни и прозрачни условия по ипотечните кредити.
 
По думите на Огнян Павлов необслужваните кредити, и особено тези на физически лица, не са чак такъв голям проблем за банковата система, тъй като делът им от брутните кредити не е чак толкова голям.
 
Ричард Макдоналд, съосновател на MRP International посъветва във време на криза и спад на пазара инвестициите в имоти да се финансират със собствени средства. Купувачите на имоти могат да си позволят по-висока задлъжнялост във време на растеж на пазара, посочи той.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени