Безплатен телефон 0800 900 25

След трусовете купувачите търсят жилища на по-ниските етажи

Публикувана на 22.01.2016

04.06.2012

 

Земетресенията и обилните дъждове са преобърнали нагласите на купувачите на жилища. Ако допреди месец по различни причини купувачите търсеха жилище на средните и високите етажи, то в момента се засилва търсенето на дом на по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж, показват данни на компанията за недвижими имоти „Адрес“.
 
След трусовете в края на май вече 74% от купувачите предпочитат жилищата, които се намират на 2-6 етаж, докато преди земетресенията 63% от купувачите са търсели такива жилища, показва статистиката на компанията.
 
Преди 22 май, когато беше регистрирано силното земетресение у нас, само 5% от потенциалните купувачи са искали жилище на първи етаж. След природното бедствие тези купувачи са се увеличили до 11% от всички, търсещи нов дом.
 
До 13% от 22% са намалели купувачите, които искат жилище над 6 етаж, а тези, които търсят сделка за дом на 10-ти и по-висок етаж вече са само 2% от всички потенциални купувачи. 
 
„Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност за купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намираха и някои по-атрактивни имоти – мезонети, жилища с големи тераси и т.н. По тези причини те бяха сред най-предпочитаните от купувачите, но тенденцията се обърна значително през последния месец”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за имоти.
 
„Несигурността при трусове на високите етажи, както и уязвимостта им при обилни и продължителни дъждове, които причиняват течове и влага, накара много хора да променят първоначалните си планове”, добавя Богданов.
 
Експертите очакват да нарасне интересът и към по-ниските къщи около градовете. Още от миналата година се наблюдава засилено търсене на селски къщи, които да се ползват за пълноценна почивка. Сега обаче хората искат да имат алтернатива за временно пребиваване в случай на бедствие, посочват експертите.
 
Пазарът на имоти в провинцията
 
Не само селските къщи движат жилищния пазар в провинцията. Миграцията на младите хора е основна причина за активното сключване на сделки в по-малките населени места, обясняват специалистите.
 
Сделките в по-малките градове на страната са нараснали с 25% през последните 12 месеца. Купувачите основно са млади, семейни хора с деца, които търсят предмно маломерни жилища.
 
Продавачите обаче са хора в по-зряла възраст, обикновено с финансови затруднения, които се опитват да решат с продажбата на излишен или твърде голям имот.
 
Ценовите нива в страната са силно зависими от големината и икономическата активност в съответния град, отчитат от компанията.
 
Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между офертната цена и реалната стойност на сделката. Докато в по-големите градове, като Сливен, Ямбол, Стара Загора, продавачите правят компромис с около 3 хил. евро, в по-малките населени места, като Елена, Балчик и Сандански например, средният размер на отстъпките е около 5 хил. евро,
 
Сделките в провинцията обикновено се сключват с пари в брой – спестени или набавени от продажбата на друг имот.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени