Безплатен телефон 0800 900 25

Вторият живот на "Сан Стефано плаза"

Публикувана на 22.01.2016

11.06.2012

 

За сградите и местата често се твърди, че подобно на хората имат свой живот, дух и история. Ако е вярно, районът около някогашната пивоварна на братя Прошек на столичната ул. "Сан Стефано" е на път да заживее отново. Този път под формата на голям инвестиционен проект – "Сан Стефано плаза", заради чиито старт преди седем години бе съборена и рушащата се бирена фабрика.
 
Подобно на нея, новият проект също имаше нелека съдба: малко след началото строителството му беше спряно заради съдебни спорове. Кризата и липсата на финансиране свършиха останалото и макар делата да приключиха, работата по "Сан Стефано плаза" не беше подновена. В продължение на години вместо жилища, офиси и магазини на иначе перфектното място в центъра на столицата стърчаха железа и бетон.
 
И така допреди три седмици, когато проектът възкръсна за живот с нов инвеститор, вероятно нов строител и нов срок за завършване – август 2014 г. Случайно или не – точно 130 години след като мястото заживя първия си живот с бирената фабрика на братя Прошек.
 
Едно амбициозно начало
Силует на кран, работници, камиони и шум от строителство. Все знаци, че проектът на ул. "Сан Стефано" 22 отново се движи. При това почти без поражения въпреки дългия престой на капризите на времето. Заради проливните дъждове и отказа на дренажната система няколко дни преди строителството да бъде подновено се е наложило четири помпи да изпомпват събралата се в основите вода. Бетонът и арматурата обаче са в добро състояние, потвърдиха от инвеститора "Сан Стефано пропърти дивелопмънт". Самото дружество има интересна история. Създадено е през пролетта на 2005 г. с трима акционери – компанията за търговия с цимент и други материали "Строй цем" (50%) и строителните фирми "Балканстрой" (35.5%) и "Бараж комплект" (14.5%). Амбиция на инвеститорите бе да вдигнат мащабен комплекс с офиси, жилища и магазини с разгъната площ от близо 56 000 кв.м на мястото на старата фабрика "Прошеково пиво". Замисълът имаше повече от обещаващо бъдеще – луксозно строителство в сърцето на града, в златните за имотния пазар години.
Теренът от 6.5 дка бе придобит след преговори с над 130 наследници на братята Иржи (Георги) и Богдан Прошек. Архитектурната разработка бе възложена на обединение "Сан Стефано", което включва екипите на трима специалисти: Стефан Добрев, Илиян Николов, Филип Захариев и държи авторските права върху проекта. Финансирането беше договорено с "Уникредит Булбанк" и се предвиждаше да бъде получено на няколко транша - 5 млн. евро за изкопните работи, още 500 хил. евро за задължения по ДДС и револвиращ кредит за етапите на самото строителство.
 
Така през 2006 г. "Сан Стефано плаза" се роди, поне на хартия.
Замисълът включва голяма търговска част с разгъната площ от 15 хил. кв.м, която обхваща част от първото подземно ниво плюс няколко над земята. По проект магазините и заведенията са разположени около голям вътрешен атриум. Пред него към сградата на телевизията е предвиден малък площад, а на покрива на търговската част – вътрешна градина. Около нея трябва да се разположат жилищните площи в няколко групи сгради, най-високата от които на 11 етажа, с общо 110 апартамента. Отделно - сравнително малка офис част. И всичко това - подсигурено с 490 места за паркиране според инвеститора, с около 100 над изискваните по закон.
 
Архитектите намериха и елегантно решение как да се запази духът на мястото, така че емблематичната постройка на бирената фабрика с над 100-годишна история да не отиде безвъзвратно в миналото: върху част от парцела, на ъгъла между улиците "Сан Стефано" и "Шейново", ще бъде изградена реплика на сградата. В нея ще има двуетажна бирария в ретро стил, която да напомня за славата на "Прошеково пиво". По предложение на наследници малкото площадче срещу постройката също вече носи името "Братя Прошек".
 
И една голяма спирачка
Първоначалните планове на акционерите в "Сан Стефано пропърти дивелопмънт" бяха до края на 2008 г. комплексът да бъде завършен на груб строеж и да започне продажба на имотите. Съдебен спор с наследници на братя Прошек, а впоследствие и кризата, обаче провалиха тези планове. Строителството на "Сан Стефано плаза" спря още преди да са завършени основите. През това време финансовото състояние на някои от инвеститорите започна да се влошава (виж карето), кредитирането на имотни проекти спря, а пазар нямаше. Това предопредели съдбата на проекта и той остана замразен до тази пролет, когато бе придобит от нова компания.
 
Все пак източници на "Капитал" припомнят, че в началото на 2011 г. имаше опит работата да бъде подновена, а "Уникредит Булбанк" бе готова да продължи финансирането. Това обаче не се случи и инвеститорът "Сан Стефано пропърти дивелопмънт" продължи да трупа загуби от бездействието си – нови 20 хил. лв. през 2011 г. плюс непокрити загуби от предходни години от почти 800 хил. лв. Според финансовия отчет към края на 2011 г. задълженията към "Уникредит Булбанк" са достигнали 13.3 млн. лв., а тези към търговски дружества – малко над 6 млн. лв. По-голямата част от тях са към фирми от групата на "Балканстрой" - общо 5.38 млн. лв
 
capital.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени