Безплатен телефон 0800 900 25

Интересът към жилищния пазар – плод на любопитство или на намерения за сделка

Публикувана на 22.01.2016

14.06.2012

 

В последните месеци агенциите за недвижими имоти съобщават за активизиране на жилищния сегмент от пазара, ръст на интереса от страна на потенциални купувачи, на огледите, както и на реалните сделки.
 
Действително през последните две години на пазара се появиха стойностни имоти на по-ниски цени. Обяснението за това е необходимостта на собствениците от "свежи" финансови средства в условията на криза.
 
Увеличават ли се обаче купувачите или брокерите си имат работа по-скоро с любопитни клиенти, които следят пазара без някакви конкретни намерения?
 
Според Диана Матеева, старши брокер „Продажби“ в агенция „Явлена“, купувачите все още са малцинство на пазара.
 
„Преценката на купувачите и финансова им обезпеченост определят динамиката на пазара и условията по закупуването на имотите. Дори започна да се говори за ситуации, в които собственикът-продавач не продава на определена от него цена, а за толкова, колкото потенциалният купувач е готов да плати за имота“, коментира тя.
 
Купувачите
 
Резултатите от анкета на Investor.bg сред читатели показват, че купувачите с твърди намерения за сделка наистина са малцинство. Три четвърти от 985-те участници в допитването посочват, че нямат намерение да купуват жилище през настоящата година.
 
От останалите участници в анкетата 8% са заявили, че смятат да инвестират в жилищен имот през 2012 г., тъй като им е наложително да притежават собствено жилище. Седем на сто от отговорилите посочват, че искат да купят жилище с инвестиционна цел.
 
Една десета от участниците в анкетата обаче попадат в графата „любопитни клиенти“. Те обмислят покупка на собствено жилище, но не бързат със сключването на сделка.
 
От Arco Real Estate посочват, че през първото полугодие се наблюдава известен ръст и на групата на купувачите, и на групата на любопитните клиенти, които се интересуват от развитието на пазара.
 
„Освен, че получаваме повече запитвания и консултантите осъществяват повече огледи, то и броят на реализираните сделки е съществено по-голям в сравнение със същия период на миналата година“, коментират от компанията.
 
„Отчитаме ръст от 75% на сделките с жилищни имоти за първите пет месеца на годината спрямо същия период на миналата година“, допълват експертите.
 
Двигателите на пазара
 
В последните години на криза купувачите на имоти в България предимно задоволяват нуждите си от основно жилище. Това остава основен двигател на пазара и през първата половина на годината, като основно се търсят жилища в по-ниския ценови сегмент.
 
Делът на клиентите, които търсят да закупят жилище за живеене, е около 80% от участниците на пазара на имоти, показват данните на „Адрес“.
 
От агенцията разграничават три основни типа купувачи: такива, които живеят под наем и вече искат да закупят собствено жилище, клиенти, които притежават наследствен имот и искат да го продадат, за да използват парите за закупуване на по-голямо жилище, както и купувачи, които искат да живеят в по-качествено и ново жилище.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени