Безплатен телефон 0800 900 25

Усвояването на логистични площи в Европа с 35% спад през първото тримесечие

Публикувана на 22.01.2016

 

19.06.2012

 

Усвояването на логистични площи в Европа е отслабнало през първото тримесечие на годината след силното последно тримесечие на 2011 г., сочи нов доклад.
 
Според проучването на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) общото усвояване в Европа е било близо 3 млн. кв. м, което е с 35% по-ниско в сравнение с предходното тримесечие.
 
Въпреки това спадът на годишна база е бил по-малък – 16%, като нивото е все още с 15% по-високо в сравнение с 10-годишната средна стойност в сектора. Това показва устойчивите характеристики на пазара, въпреки трудните икономически условия, смятат от компанията.
 
Германия, Франция и Полша бяха трите най-силни пазара през 2011 г. с над 50% от общия обем за континента.
 
Въпреки че Германия бе най-активният пазар с близо 1 млн. кв. м усвоени площи, активността се понижи с 16% в сравнение с година по-рано. Франция и Полша отчетоха повишения, съответно от 13% и 18%.
 
По-големи спадове са отчели Белгия, Великобритания, Унгария и Чехия, където нивата са се понижили съответно с 69%, 56%, 55% и 53%. Други пазари като Холандия и Испания са отбелязали ръстове, съответно от 38% и 18%.
 
„Като цяло логистичните наематели започнаха да заемат по-предпазлив подход в условията на несигурни прогнози за търговски потоци поради продължаващия несигурен икономически климат и кризата с държавния дълг в еврозоната, които започнаха да засягат износа в региона“, коментира Пол Бетс, директор за Европа, Близкия Изток и Африка в JLL.
 
Според него нивата на усвояване ще останат стабилни през оставащата част от годината благодарение на някои индустрии като аутсорсинг и електронна търговия и особено по-положителните икономически изгледи и силно търсене от нововъзникващите пазари.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени