Безплатен телефон 0800 900 25

Световната организация ЮНЕСКО не иска нови ски писти в Пирин

Публикувана на 22.01.2016

25.06.2012

 

Световната организация за опазване на културното наследство ЮНЕСКО не подкрепя строителството на нови ски писти и лифтове в Пирин. Това е записано в доклада на Комитета по световното наследство към ЮНЕСКО.
 
„Изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка, които да улесняват развитието на ски съоръженията в буферните зони“, се посочва в доклада.
 
Експертите подчертават, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.
 
В доклада се посочва още, че в ЮНЕСКО са получени „тревожни сигнали“ за неофициално предложение за 12% намаляване на териториите, включени в природния парк, с цел да бъде увеличена площта за ски съоръженията в Пирин.
 
От организацията уточняват, че на 17 април т. г. са изпратили писмо до България, с което са поискали официално обяснение дали действително страната ни има такива намерения.
 
В края на февруари от партия „Зелените“ алармираха, че „нещо се мъти“ в посока за промяна на границите на национален парк „Пирин“.Тогава „Зелените“ предупредиха, че екоминистерството е подготвило доклад с предложение за прекрояването на границите на парка, който е внесен в Министерски съвет за обсъждане, но в последствие е върнат за доработка.
 
През март от Министерството на околната среда и водите отрекоха пред Investor.bg да е подготвян такъв доклад. Днес от пресцентъра на ведомството потвърдиха, че България няма намерение да предлага границите на национален парк „Пирин“ да бъдат променяни.
 
В доклада се отбелязва, че построените през 2010 г. лифтове в ски зона Банско са одобрени в нарушение на законодателството и на плана за управление на териториите, макар и да не са се отразили на изключителната ценност на парка.
 
Посочва се обаче, че следва да се осъществява внимателен мониториг на действията в буферните зони, както и че България е длъжна да уведомява Комитета по световното наследство за строителство в буферните зони, тъй като е нанесено максимално допустимото увреждане на природата.
 
По време на последната проверка в парк „Пирин“, която се състоя през 2011 г., инспекторите са установили, че общините Банско и Разлог имат ясни и конкретни планове за разширяване на ски зоните в рамките на парка, пише в доклада. Отбелязано е, че има планове и за повторно откриване и развитие на лифта Църна могила, което ще разшири строителните дейности извън буферните зони и ще увреди изключителната ценност на парка.
 
Комитетът по световното наследство призовава институциите и бизнеса да потърсят възможности за разнообразяване на туристическите услуги в района на национален парк „Пирин“, така че да се намали зависимостта на местните икономики от едностранното развитие на сезонния ски туризъм.
 
„Има очевиден дисбаланс между капацитета на местата за настаняване в Банско и на ски зоната, което обяснява натиска за разширяването на ски съоръженията, но това е за сметка на други по-устойчиви и по-малко сезонно зависими форми за икономическо развитие“, пише в доклада на комитета.
 
В доклада се посочва още, че такава възможност представлява оптималното използване на минералните водни ресурси, както и подобряването на състоянието на туристическите обекти в границите на парка. Това ще съответства и на стратегията за развитие устойчив туризъм в Пирин, която е разработена през 2010 г. с финансовата подкрепа на ЮНЕСКО и която акцентира върху развитието на летен планински туризъм.
 
Коалицията "За да остане природа в България" съобщи, че приветства новия доклад на Комитета по световното наследство към ЮНЕСКО за състоянието на парка „Пирин“.
 
От организацията очакват още правителството да обясни на обществото какво смята да направи с 650-те декара, които бяха застроени и се ползват незаконно от ски зона Банско извън територията на концесията в национален парк „Пирин“.
 
Самият екоминистър Нона Караджова също призна за това сериозно нарушение, но МОСВ все още не е предприело действия за прилагане на наказателните мерки, предвидени от Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, посочват от организацията. Не е задействана и процедурата за възстановяване на нанесените върху природата щети, допълват от коалицията.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени