Безплатен телефон 0800 900 25

Единственият кандидат купи сградата на ИПК "Родина"

Публикувана на 22.01.2016

02.07.2012

 

Дружеството Издателско-полиграфически комплекс "Родина", което се контролира и управлява от Ирена Кръстева, ще придобие недовършената сграда на ИПК "Родина" на столичния бул. "Цариградско шосе". Компанията се яви като единствен купувач на търг в Агенцията за приватизация и по закон получава имота на началната цена от 20 млн. лв. Сделката ще бъде приключена до дни.
 
Какво и за колко
 
Новият собственик на ИПК "Родина" получава терен от 15 000 кв.м с лице на бул. "Цариградско шосе" заедно с незавършения редакционен корпус върху него. Сградата е изоставена над 20 години и се руши. Тя включва две кули и ниско триетажно тяло, всичките с разгъната застроена площ над 40 000 кв. м. Под тях има и две подземни нива с паркоместа и площ от 10 000 кв. м.
 
Условието пред купувача е в срок от една година да завърши строителството или да го събори и да разчисти терена. Ако не изпълни това, губи гаранционен депозит от 20 млн. лв. В момента сградата е на груб строеж.
 
Плановете на новия собственик на ИПК "Родина" не са ясни. Пълномощникът на купувача при отварянето на офертата – адвокат Александър Ангелов, също не даде информация за тях. Най-вероятно обаче сградата ще бъде съборена, тъй като шансовете конструкцията да е годна след дългогогодишното излагане на атмосферни влияния са нулеви. Дори да е така, завършването на строителството ще е много по-скъпо в сравнение с разчистването му.
 
В този случай големият изграден обем е по-скоро недостатък, тъй като ще оскъпи разчистването на терена. Специалисти уточниха, че премахването на толкова висока сграда (двата корпуса са девет и петнадесет етажа) може да стане само с взрив, а цената ще зависи от обема, който трябва да бъде съборен, извозен и депониран. Според Филип Гръков, консултант в тази сфера, конструкцията е изпълнена по технологията на едроплощния кофраж, която е една от най-здравите, и това ще затрудни разчистването. Той обаче не се ангажира с цени, преди да е огледал незавършените корпуси. Според хора от имотния бранш обаче събарянето и разчистването ще струват поне 300-400 хил. евро. Като се добавят и 3-4% разходи по прехвърлянето на имота, цената му реално отива към 22 млн. лв.
 
На кого му трябва
 
При подобни сметки сделката изглежда изгодна за държавата – отървава се от проблемен имот, при това срещу доста пари. Реално тя ще получи за парцела на бул. "Цариградско шосе" 650 евро/кв.м, които по оценка на брокери са много добра цена. Управителят на агенция "Явлена" Страхил Иванов дори я определи като висока, още повече че със събарянето на сградата разходите на купувача ще надминат 700 евро/кв.м. При последния опит за реализация на терена на ИПК "Родина" през 2009 г. държавният дял от него бе оценен на 23 млн. лв., т.е. в момента цената е почти без промяна на фона на спада на имотния пазар. В началото на същата година имаше и опит за довършване на редакционния корпус и превръщането му в централа на Национална агенция по приходите (НАП) с финансиране от Световната банка. Тогава обаче най-ниската оферта – на "Главболгарстрой", бе за 52 млн. евро, с 22 млн. евро над отпусканите от банката средства.
 
Високата цена при сегашния търг обаче също така предполагаше интерес от една посока. И това става ясно от историята на дружеството Издателско-полиграфически комплекс "Родина". Мажоритарен собственик в него е "Обединени български вестници", контролирано от фирми около банкера Цветан Василев и представлявано от Ирена Кръстева – бивш шеф на спортния тотализатор и издател на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" и др. Всички тези сделки са финансирани от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.
 
Чрез покупката на ИПК "Родина" преди години кръгът около Ирена Кръстева придоби най-голямата печатница за вестници, разположена зад незавършения редакционен корпус на бул. "Цариградско шосе". В същото време влезе в съсобственост с държавата за терена от над 56 000 кв.м под двете постройки. Това беше и основният мотив на бившия министър на финансите Пламен Орешарски, който в края на мандата на тройната коалиция през 2009 г. предложи скандална замяна без търг с фирми на Ирена Кръстева. Идеята бе тя да влезе в смесено дружество с държавата и да получи три сгради на НАП в центъра на София плюс незавършеното строителство на бул. "Цариградско шосе". В замяна трябваше да изгради нова централа на приходната агенция на булеварда. До сделка не се стигна, но случаят остана показателен за интереса към имота.
 
В перспективен район
 
При новата продажба земята на първа линия под незавършените редакционни корпуси бе отделена в самостоятелен парцел от 15 000 кв.м с решение на Министерския съвет. Издателско-полиграфически комплекс "Родина" остана собственик на 41 000 кв.м зад тях. Според брокери е логично дружеството да купи и земята на първа линия дори на малко по-висока цена. Така си осигурява лице на булеварда и повишава потенциала на целия терен. Още повече че той е с високи параметри на застрояване и в изключително перспективен район - непосредствен съсед му е бъдещият технологичен парк на 4-ти километър, а по-нагоре по булеварда е The Mall заедно с комплексите от административни сгради – ETC и Megapark.
 
В тази ситуация Издателско-полиграфически комплекс "Родина" най-вероятното ще търси нова реализация на всичките 56 000 кв.м, а не само на частта към булеварда. Т.е. печатницата на втора линия може да бъде преместена, а на целия парцел да бъде планирано ново комплексно застрояване. За подобни намерения се чу при предишния опит за сделка през 2009 г. Не е изключено да са актуални и сега.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени