Безплатен телефон 0800 900 25

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са се свили с 60% през първото полугодие

Публикувана на 22.01.2016

09.07.2012

 

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа е намалял 60% до 2,1 млрд. евро през първата половина на 2012 г. на годишна база, сочат последните данни на CBRE, цитирани от онлайн изданието PropertyEU.
 
Според консултантската компания рязкото понижение се дължи на продължаващата несигурност в еврозоната, съчетана с фокуса на инвеститорите върху първокласни активи.
 
Повечето сделки са извършени в Русия и Полша, на които се падат 83% от общия обем за региона.
 
Най-значителен спад се наблюдава на пазарите, смятани за по-високо рискови, като Румъния, където обемът на сделките е намалял до 50 млн. евро през първите шест месеца на 2012 г. в сравнение с 250 млн. евро година по-рано.
 
Рязък спад на активността има и в Чехия, като основната причина са силната първа половина на миналата година и по-слабата наличност на висококачествени търговски имоти.
 
Най-големите сделки за региона през първите шест месеца на годината са продажбата на Zlote Tarasy във Варшава от ING Real Estate Development на фонд, управляван от AXA REIM, както и 50% дял в Golden Babilon Rostokino в Москва, където Immofinanz купи останалите акции от съсобствениците.
 
Според CBRE засилената инвестиционна активност в ЦИЕ през изминалите няколко години се дължи основно на по-високото предлагане на продукти. Значителният обем на сделките на някои от пазарите бързо намали количеството налични качествени активи, което вероятно ще доведе до по-слабо предлагане през идните години, прогнозират от компанията.
 
На базата на профила на инвеститорите, които са активни в момента, е силно вероятно търсенето на висококачествни продукти да продължи.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени