Безплатен телефон 0800 900 25

Сделките с имоти в Източна Европа вече са по-скоро изключение

Публикувана на 22.01.2016

11.07.2012

 

Рязък спад на сделките с имоти в Централна и Източна Европа и слаби изгледи за възстановяване на пазара показват анализите за първата половина на 2012 г. По данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) покупко-продажбите на бизнес имоти са с 60% по-малко спрямо същия период на 2011 г. Общата им стойност през първите шест месеца на тази година възлиза на 2.1 млрд. евро. Като причина се посочва продължаващата несигурност в еврозоната в комбинация с фокуса на инвеститорите върху първокласните активи, които се приемат като убежище в кризата.
 
В региона
 
От CBRE определят спада на сделките с имоти като най-сериозен при рисковите пазари в региона на Централна и Източна Европа, визирайки съседна Румъния. Там обемът на покупките на бизнес имоти през полугодието е намалял в пъти – до 50 млн. евро при 250 млн. евро през първата половина на 2011 г. Драстичен спад в активността на купувачите се наблюдава и в Чехия.
 
Основната част от имотните сделки в региона – около 83%, са сключени в Русия и Полша. Най-голямата беше продажбата на търговския център Zlote Tarasy във Варшава, при която ING Real Estate Development се раздели с дела си от 77% в дружеството - собственик на мола. Купувачи са поделението за имоти AXA Real Estate и фонд за имоти от групата на CBRE. Другата голяма сделка за полугодието в региона е тази за 50% от търговския център Golden Babilon Rostokino в Москва, където австрийският фонд Immofinanz изкупи дяловете на съдружника си в проекта.
 
Според Йос Тромп, директор на отдела за проучвания в Централна и Източна Европа в CBRE, интересът на инвеститорите в момента е концентриран върху първокласни активи на развитите пазари в Западна Европа. "Това е причината инвестиционната активност в Централна и Източна Европа да се свие до нивата през 2009-2010 г. Като се има предвид негативният ефект от несигурността в еврозоната върху банковата система, ситуацията няма да се подобри скоро", смята той. Според Тромп ефектът върху пазарите на имоти в Централна и Източна Европа ще е, че свободният ресурс за инвестиции ще е значително по-малък спрямо този от предните години. Неговата прогноза е, че търсенето на първокласни активи ще продължи, докато интересът на инвеститорите към второстепенните пазари ще остане силно ограничен.
 
В България
 
Със спорадични продажби през полугодието на 2012 г. българският пазар на имоти не прави изключение от негативния тренд в региона. За разлика от първата половина на 2011 г., която записа една от най-значимите инвестиционни покупки до момента – продажбата на Mall of Sofia на Europa Capital за над 100 млн. евро, тази година започна вяло. Сред малкото новини беше излизането на GE Real Estate от проекта Sofia Airport Center, който компанията развиваше заедно с американската Tishman International. Сделката обаче е оценявана не като инвестиционна продажба, а като вътрешно изкупуване. Дори да има продажби, те са на малка стойност. Сред знаковите е сделката за столичния хотел Radisson, който преминава в ръцете на Спас Русев, но пазарът пак е далеч под нивата от 2011 г. (транзакции за близо 200 млн. евро през годината).
 
Според хора от имотните среди големите амплитуди в обема на продажбите са характерни за периоди на рецесия, както е сега в Европа. Липсата на растеж, нестабилната банкова система и политическата несигурност ще оставят слаби имотните пазари както в България, така и в целия регион тази година, прогнозираха анализатори. Според тях големият спад на сделките спрямо 2011 г. не е учудващ, като се има предвид, че тя е била втората най-силна като продажби на имоти от 2007 г. насам.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени