Безплатен телефон 0800 900 25

Офис пазарът: Повече площи, отколкото търсене

Публикувана на 22.01.2016

30.07.2012

 

Дори при ограниченото строителство на офис сгради в София то продължава да изпреварва търсенето, показва доклад на консултантската компания Forton International за първата половина на 2012 г. Според него за периода в столицата са завършени 79 000 кв.м офиси, а отдадените са 53 200 кв.м. Въпреки че компанията отбелязва сравнително висока активност при наема на площи, тя не е довела до спад на незаетите офиси (около 30%). Причината е, че голяма част от сделките са за преместване на компании в сгради с по-добър наем и локация, при което обикновено те освобождават заеманите до момента площи. Отчита се обаче и засилена активност от дружества, които изнасят дейност към България, което очертава добра перспектива пред качествените офис проекти.
 
Големите сделки
 
Размествания при банковите централи и появата на нов наемател в IT сектора са сред интересните събития на софийския офис пазар през първото шестмесечие. От Forton посочиха като големи сделки преместването на няколко банки – И Еф Джи Юробанк (бившата Пощенска банка) обедини офисите си в "България център" на околовръстното шосе, а в близост до нея в нова централа се настани и Алфа банк. Сградата на централата си смени и Тексим банк, която се премести в бизнес център на бул. "Тодор Александров". Според Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" във Forton, тези сделки са формирали 50% от пазара през полугодието. "Банковият сектор се възползва от подходящия момент да оптимизира разходите си и да осигури на служителите си по-ефективна работна среда", коментира той.
 
Сред останалите по-значими сделки са наемът на 1300 кв.м в Serdika Offices от голяма фармацевтична компания, както и тази за приблизително същата площ в Litex Tower за нуждите на платформата за търговия с финансови инструменти trader.bg. Дружествата в областта на високите технологии също остават активни – "Мелън технолъджис" нае 1700 кв.м в "Полиграфия офис център", отчетоха от Forton.
 
От консултантската компания Colliers посочиха като една от значимите офисни сделки за полугодието влизането на американската Ingram Micro в ETC. Компанията премества в България финансовите си операции, като за целта е наела 2800 кв.м в офис комплекса.
 
Анализът на Colliers за полугодието обаче показва по-балансиран като търсене и предлагане пазар, макар и с по-свити обеми. От компанията отчитат само 32 000 кв.м нови офиси и тенденция към все по-ограничен брой нови проекти В същото време отдадените площи са 30 000 кв.м.
 
 
Проектите
 
Разминаването между данните на двете компании е най-вече заради разлики в методиките. Сред по-големите офис проекти, завършени през полугодието, и двете компании посочват бизнес центъра TAO (6500 кв.м отдаваема площ) на австрийската компания "Ерсте груп Иморент" на бул. "Тодор Александров", както и Energy Centre (2700 кв.м). От Forton обаче включват в статистиката и Vertigo Tower (18 000 кв.м офис площ) на бул. "България", която вече се отдава под наем. В анализа на Colliers сградата не присъства, тъй като все още няма разрешение за ползване. Не е включен също така и бизнес центърът Sofia One (13 000 кв.м) на бул. "Шипченски проход", чието завършване бе обявено наскоро от инвеститора BSR.
 
И двете консултантски агенции обаче отчитат, че след поредната порция нови проекти офис площите в София вече трайно надминават 1.55 млн. кв.м (1.57 млн. кв.м според Colliers ). В същото време новото строителство в сектора е символично. Според Colliers към момента в строеж са само 90 000 кв.м нови площи, докато през първата половина на 2011 г. те са били над 500 000 кв.м. Нови проекти до края на годината няма да бъдат започвани.
 
От Forton дори отбелязват тенденция инвеститорите да отлагат въвеждането на сградите в експлоатация, изчаквайки да постигнат по-висок процент заетост и повече сигурност. Според компанията площите в строеж тази година са с 40% по-малко спрямо предходната. До края на 2012 г. се очаква да бъдат завършени близо 64 000 кв.м офиси.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени