Безплатен телефон 0800 900 25

Инвеститорите в имоти в Европа очакват еврозоната да оцелее

Публикувана на 22.01.2016

23.08.2012

 

Откакто избухна дълговата криза в Европа, играчите от сектора на недвижимите имоти обмислят най-различни сценарии, пише онлайн изданието Property Magazine.
 
Въпреки че повечето инвеститори в имоти в Европа очакват еврозоната да оцелее, дълговата криза и несигурността за перспективите пред икономиката продължават да възпрепятстват инвестициите в трите най-големи икономики на стария континент.
 
Това е заключението, направено на базата на резултатите от последното изследване за инвестиционния климат, проведено от Union Investment през второто тримесечие на 2012 г. сред 172 високопоставени инвестиционни служители в компании за имоти в Германия, Франция и Великобритания.
 
Само 12% от анкетираните инвеститори в имоти вярват, че разпадането на еврозоната е възможен сценарий. Делът на инвеститорите, очакващи рецесията да обхване цяла Европа, е 42%, или с 5% повече в сравнение с предишното подобно проучване, проведено през декември 2011 г.
 
В резултат на кризата с еврото около 90% участниците в допитването очакват финансиращите банки да наложат по-строги капиталови изисквания, като над 90% прогнозират по-голяма концентрация на инвестициите в имоти на стабилните пазари в северната част на Европа.
 
Общо 65% от отговорилите са на мнение, че в резултат на дълговата криза ще настъпи сериозен спад на новото строителство.
 
На този фон пазарите на имоти в Канада, Скандинавия, Полша и САЩ се класират наравно с Германия като най-популярни сред инвеститорите. Резултатите от изследването на Union Investment показват, че общо 56% от инвеститорите (със 7% повече в сравнение с с края на 2011 г.) вярват, че германският пазар на имоти ще излезе по-силен от сегашната криза.
 
Около 40% от инвеститорите смятат, че полският пазар на бизнес имотите ще премине добре стрес теста на дълговата криза (38% през декември 2011 г.), а 37% прогнозират същото за Швеция (29% при предходната анкета). За Швейцария този дял е 31% (25%).
 
Анкетираните инвеститори единодушно определят Испания като най-рисковият пазар през идните две-три години.
 
По-ниските очаквания за икономическия растеж в Европа се отразяват и на индекса на инвестиционния климат, изчисляван от Union Investment. Нивото му е доста под прага от 70 пункта, което бележи границата за благоприятен инвестиционен климат.
 
В Германия низходящата тенденция от второто тримесчие на 2011 г. продължава, като индексът пада с 1 точка до 66,7 точки . Във Франция показателят също бележи спад до 59,2 пункта - най-ниското равнище от създаването му през 2005 г.
 
Във Великобритания обаче е регистрирано слабо подобрение на инвестиционния климат, като индексът за страната достига равнище от 63,8 пункта.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени