Безплатен телефон 0800 900 25

Гърция планира да отдаде под наем 40 малки острова

Публикувана на 22.01.2016

13.09.2012

 

 След като стана ясно, че Гърция е ускорила приватизацията на най-апетитните имоти, днес излезе информация, че Атина може да отдаде под наем за 50 години 40 необитаеми острова, за да си осигури допълнителни приходи в условията на тежка криза, предаде Bloomberg.
 
„Идентифицирахме места, които да са близо до континента, да имат развита инфраструктура и в същото време отдаването им под наем да не представлява заплаха за националната сигурност“, коментира Андреас Тапранцис, изпълнителен директор на фонда, в който са обединени предвидените за приватизация държавни имоти.
 
Той обаче призна, че сложното гръцко законодателство пречи тези острови да бъдат продадени. Освен това продажбата не би била изгодна за гръцката държава, тъй като възвращаемостта няма да бъде по-голяма, отколкото се очаква да бъдат приходите от наем, коментира Тапранцис.
 
Още в края на август премиерът на Гърция Андонис Самарас съобщи, че Атина може да продава или отдава острови под наем. Тогава Самарас коментира, че търговската експлоатация на някои от тях ще генерира добри приходи и това ще убеди кредиторите на страната да продължат да я финансират.
 
И в момента редица гръцки острови са частна собственост. Скорпиос например е притежание на наследницата на Аристотел Онасис – Атина.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени