Безплатен телефон 0800 900 25

Натискът върху цените на второкласните имоти в Европа ще се засилва

Публикувана на 22.01.2016

14.09.2012

 

 Несъответствието между търсенето и предлагането на европейския пазар на имоти ще доведе до спад на цените на недвижимата собственост в Европа, с изключение на първокласните активи, твърдят анализатори, цитирани от Wall Street Journal.
 
Обемът на имотите, които излизат на пазара, надвишава търсенето. През следващите пет години се очаква за продажба да бъдат обявени имоти в Европа на обща стойност 413 млрд. евро, или средно по 83 млрд. евро годишно, коментира Харм Мейер от J.P. Morgan Chase.
 
В същото време за покупки са предвидени едва 126 млрд. евро, като повечето купувачи "търсят вида активи, който не се продава", допълва експертът.
 
Най-големите продавачи на имоти ще бъдат банките, които продължават да съкращават експозициите си към сектора, и правителствата, притиснати от необходимостта да свиват публичните разходи и да търсят алтернативни източници на свежи пари, прогнозират от J.P. Morgan.
 
Очаква се банките да продадат имоти за 231 млрд. евро през следващите пет години, докато правителствата в Европа вероятно ще пласират активи за 117 млрд. евро.
 
Като цяло активността при продажбите на имоти в Европа е далеч от пиковите равнища през 2006 г., когато бяха продадени имоти за 246 млрд. евро. По данни на консултантите от Jones Lang LaSalle през 2011 г. общата стойност на сключените сделки е била 118 млрд. евро.
 
Много от предлаганите имоти не са от типа, който търсят инвеститорите. Въпреки че европейските правителства разполагат с някои емблематични имоти в портфейлите си, сградите са или исторически, или се нуждаят от осъвременяване, или пък са занемарени и пустеещи, което отблъсква инвеститорите и сваля цената.
 
Това означава че разликата в цените между първокласните и второстепенните активи ще нараства, посочва Мейер.
 
"Първокласните активи ще се стабилизират или ще поскъпват в зависимост от държавата, в която се намират, но при второстепенните ценовият спад ще продължи", прогнозира експертът.
 
Повечето продажби до момента в Европа са на най-големите и най-ликвидни пазари като Лондон и Париж. На пазара обаче вероятно ще се повяват сделки с имоти в южноевропейските държави и по-стари сгради в Германия.
 
От J.P. Morgan очакват от Испания да дойдат имоти за 96 млрд. евро, а от Италия - за 48 млрд. евро. Тези два пазара буквално се сринаха, като в момента там сделките се броят на пръсти.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени