Безплатен телефон 0800 900 25

Предвижда се "амнистия" за сградите, строени незаконно преди 2001 година

Публикувана на 22.01.2016

24.09.2012

 

 Незаконно построените преди 2001 г. сгради, които отговарят на градоустройствените показатели в урбанизираните територии, може да бъдат узаконени с обмисляните нови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна, предаде БТА.
 
Павлова обясни, че вече са подготвени текстове, с които да се удължи периодът, в който тези строежи да влязат в режим на търпимост, допустим според ЗУТ.
 
Сегашните разпоредби гласят, че подобна амнистия важи за строежи без строителни разрешителни, изградени преди 7 април 1987 г.
 
Новите текстове ще бъдат обсъдени в парламентарните комисии, където от няколко месеца се дискутират и други поправки в ЗУТ, като искането за амнистията ще бъде включено допълнително, допълни Павлова. Тя изрази надежда, че промените в закона ще бъдат приети през октомври.
 
Регионалният министър неотдавна намекна, че се подготвят законови текстове, които да улеснят узаконяването на незаконните строежи, изградени преди 2001 г., като подчерта, че това няма да важи за незаконните постройки в чашките на язовирите, както и за строежите, които са в процедура по премахване.
 
Павлова тогава обясни, че сегашният ЗУТ е влязъл в сила през 2001 г., затова е логично режимът на търпимост да бъде удължен до тази година.
 
Предложението за „амнистия“ на незаконните строежи беше направено от председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски и подкрепено от браншовата камара на строителните фирми.
 
Татарски обаче поиска да се даде и допълнителен едногодишен срок за узаконяване на сградите, строени до средата на 2003 г., като се мотивира, че нямало смисъл от събарянето на постройки, които отговарят на градоустройствените норми.
 
Преди няколко месеца отпаднаха текстовете от ЗУТ, с които се предвиждаше да бъдат въведени тежки ограничения за безразборното строителство. Депутатите от регионалната комисия решиха да се извършва строителство без общи устройствени планове, както беше записано в проектозакона, дори ако има само одобрени, но не влезли в сила подробни устройствени планове.
 
Преди това пък народните представители решиха да отпадне предложението на Лиляна Павлова за затягане на строителния режим по Черноморието.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени