Безплатен телефон 0800 900 25

Къде инвестира парите си катарският държавен инвестиционен фонд?

Публикувана на 22.01.2016

01.10.2012

 

На фона на извънредните стимули от Федералния резерв на САЩ, целящи да възстановят икономическия растеж, и предложението на Европейската централна банка да изкупи облигации, за да ограничи последиците от дълговата криза в еврозоната, премиерът на Катар Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани заяви пред CNBC, че е разтревожен от евентуалното въздействие на тези ходове върху стойността на двете основни световни валути.
 
"Смятам, че стойността на парите намалява", заяви той, като допълни, че без цялостна стратегия за справяне с проблемите в САЩ и Европа, еврото и долара ще поевтинеят.
Справянето с проблемите на парче създава безпокойство и у инвеститорите, като например Катарската инвестиционна агенция (QIA), подчерта ал-Тани.
 
Има и други несигурности, които трябва да бъдат преодолени. "Икономиките в Азия се забавят, което не е неочаквано, като се има предвид силният ръст в региона през последните десетина годиниа", каза ал-Тани.
 
В тази обстановка QIA се възползва от силните периоди на пазара, за да пласира част от активите си, тъй като според ал-Тани на пазара предстои период на спад. В същото време обаче фондът запазва стратегическите си активи и "купува още, когато пазарът е в период на спад".
 
Сред активите, които QIA запазва в портфейла си, е дял от швейцарската банка Credit Suisse, както и други финансови дружества, включително малки дялове от Bank of America и Santander Brasil.
 
През последните 4-5 месеца фондът е похарчил около 5-6 млрд. долара за имоти в Европа и САЩ. Въпреки продължаващите проблеми в Европа ал-Тани е на мнение, че при добри възможности трябва да се инвестира.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени