Безплатен телефон 0800 900 25

Аmazon изкупува централата си в Сиатъл за над 1 млрд. долара

Публикувана на 22.01.2016

08.10.2012

 

 Най-голямата компания за онлайн търговия в света Amazon.com Inc обяви, че ще похарчи над 1 млрд. долара, за да закупи сградите в Сиатъл, в които се помещава централата ѝ, а сделката се очертава като най-голямата в САЩ за годината по отношение на един недвижим имот, съобщи Ройтерс.
 
Плановете на Amazon са да бъдат закупени 11 сгради в модния квартал  South Lake Union, обхващащи над 1,8 млн. квадратни фута (167 000 квадратни метра) офисно пространство, за 1,16 млрд. долара от Vulcan Real Estate - инвестиционната компания на съоснователя на Microsoft Corp Пол Алън.
 
Въз основа на стойността на сделката компанията плаща най-високата цена за офис сграда от над 10 000 квадратни метра, давана някога в Сиатъл, от около 60 долара за квадратен метър, надхвърляйки над 2 пъти средната цена от малко над 28,5 долара за квадратен метър, плащана за офиси в града по данни на Real Capital Analytics.
 
Amazon плащаше лизинг за имота и вероятно има повече икономически смисъл да ги закупи в настоящата ситуация на ниски лихвени проценти, получавайки по-голям контрол върху своята централа, смятат анализатори. Очаква се компанията да приключи сделката през четвъртото тримесечие.
 
Някога пустеещият полуиндустриален район на South Lake Union сега е известен като център на технологични компании и модни ресторанти.
 
„Добре е да имате контрол върху основния си офис“, заяви Р. Дж. Хотови, анализатор за пазара на акции в Morningstar.
 
В края на август Vulcan Real Estate обяви имота за продан. Алън пък бе основна фигура при съживяването на района на South Lake Union. Amazon вече имаше планове да строи собствена централа наблизо, която да приюти нарастващия ѝ персонал, вече надхвърлящ 50 000 души. През тази година компанията разкри плановете си за застрояване на над 300 000 квадратни метра офиси през следващите 8 години.
 
От Vulcan Real Estate посочиха, че ще използват част от сумата, получена при сделката, за финансиране на други инвестиции в недвижими имоти, включително за ново строителство на оставащите 30 акра, които притежава в района на South Lake Union. Компанията работи върху няколко жилищни и търговски проекта в околността, включително по проект от около 35 000 квадратни метра на  Amazon.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени