Безплатен телефон 0800 900 25

Цените на жилищата минаха в режим на затихващ спад

Публикувана на 22.01.2016

12.10.2012

 

Цените на жилищата в големите градове продължават да намаляват, но с далеч по-слаби темпове в сравнение с първите години на кризата. Това показва проучване на агенция "Явлена" за продажбите на имоти от 2008 г. насам. Според него спадът в цените и сделките е бил най-рязко изразен до 2010 г., докато от година насам цените по-скоро се стабилизират около вече достигнатите по-ниски нива.
 
Равновесна точка
Цените на жилищата в София и Стара Загора са отбелязали най-рязък спад сред големите градове за последните пет години – съответно с 37% и с 41%, показват данните на "Явлена". Едно от обясненията за столицата е, че тя е мястото, където най-рано и с най-силни темпове започна поскъпването на имотите в годините на икономическия растеж. Съответно в кризата последва и рязко намаление на цените.
 
Средно за страната от 2008 г. насам стойността на жилищата спада е 36%. Най-силно е било намалението през първата половина на 2009 г., когато цените на жилищата са паднали с близо 22% спрямо същия период година по-рано. Съответно за шестмесечието на тази година спадът спрямо първите шест месеца на 2011 г. се е успокоил до 2.6%. Сред големите градове най-силен спад на цените за този период се наблюдава във Варна – 5.3%, докато в останалите – София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, той е около или под 1% (виж графиката).
 
От "Явлена" отчитат и продължаващо намаление на сделките с имоти, както и на ипотеките през първата половина на тази година. Средно за петте големи града покупките са с 18.6% по-малко, а отпуснатите кредити, обезпечени с имоти – с 27.5%. Според Младен Митов, анализатор в агенцията, този спад в активността на купувачите засяга по-слабо жилищния пазар и по-изявено този на терени, офиси, търговски и производствено-складови площи, както и на ваканционни имоти. По негова оценка към момента сделките с жилища са най-активният сегмент от пазара на имоти в големите градове, като формират между 50 и 70% от продажбите.
 
Промяна в профила
Свитото търсене на имоти засегна най-силно средния и високия клас жилища, отчитат от "Явлена". Според агенцията в най-високия клас – над 150 000 евро, има единични сделки.
В същото време продължава търсенето на жилища между 25 000 и 50 000 евро, които в София се приемат за по-нисък до среден клас. В съответствие с тази тенденция най-голям е делът на отпуснатите кредити до 50 000 лв. (55%), отчитат от агенцията.
 
Най-съществената промяна обаче е в нагласите на купувачите. За разлика от преди кризата сега те са по-склонни да чертаят песимистични сценарии в дългосрочен план – загуба на работа, намаляване на заплата и др. В същото време подхождат към покупките с нагласата, че цената на имота ще бъде намалена в хода на преговорите. Според брокерите на имоти обаче с постепенното уравновесяване на пазара тези отстъпки вече са минимални – от 1 до 5%, докато в първите години от кризата корекциите достигаха 20% от офертната цена.
 
Другата голяма разлика е в целта на покупката. Ако в първите години след затихването на имотния бум по инерция все още 20-30% от сделките за жилища бяха за инвестиция, то през последните две години над 90% от сделките са за покриване на жилищни нужди, посочиха от "Явлена". В същото време, ако през 2008-2009 г. се търсеха основно малки жилища до 60 кв. м и големи – над 100 кв.м, то сега се засилват сделките за средни като площ имоти. Според агенцията от миналата година търсенето се измества към апартаментите между 60 и 90 кв.м, които в най-голяма степен покриват нуждите на купувачите. Според агенцията тази тенденция продължава и в момента и най-вероятно ще се запази и през следващата година.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени