Безплатен телефон 0800 900 25

Полша остава лидер на пазара на имоти в Централна и Източна Европа

Публикувана на 22.01.2016

15.10.2012

 

Полша затвърждава позициите си на водещ пазар на имоти в Централна и Източна Европа, съобщи консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.
 
И през третото тримесечие страната е била най-активният пазар в региона, заедно с Чехия и Румъния. Предварителните данни на компанията показват, че в периода юли-септември трите държави са привлекли 450 млн. евро, докато в периода април-юни инвестициите възлизаха на 419 млн. евро.
 
Привлечените инвестиции в имоти през третото тримесечие обаче са почти наполовината на отчетените през първите три месеца на годината вложения – 893 млн. евро. Тогава сред активните пазари от Централна и Източна Европа беше наредена и България, припомня компанията.
 
Въпреки забавянето на пазарите в региона, като цяло нагласите на инвеститорите към Полша остават позитивни. През годината там бяха сключени няколко големи инвестиционни сделки, като до края на годината се очакват още няколко, включително и портфейлни.
 
Очаква се тази година обемът на инвестициите в имоти в Полша да остане приблизително същия като миналогодишния – между 2 и 2,5 млрд. евро.
 
Експертите освен това прогнозират Полша да задържи лидерските позиции на пазарите от Централна и Източна Европа заради размерите на пазарa си и перспективите пред ликвидността.
 
Като цяло полският пазар на имоти е стабилен и устойчив, но компанията предупреждава, че може да се очаква известно забавяне заради световната икономическа криза.
 
Очаква се също така влошаване на ситуацията за някои конкретни проекти, които трудно биха намерили финансиране, а също и инвеститори, които да са склонни да поемат такъв риск.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени