Безплатен телефон 0800 900 25

Фасилити услугите могат да бъдат двигател на икономическия растеж в България

Публикувана на 22.01.2016

18.10.2012

 

Дейностите по поддръжката и управлението на имотите биха могли да се превърнат в един от петте най-големи сектори на икономиката и да допринасят за формирането на 7-8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната при средно ниво за Европа от 5%.
 
Такава оценка направи Петер Пришл, мениджър на австрийската компания Reality Consult, по време на 7-та годишна конференция по фасилити мениджмънт, която се провежда днес и утре в София.
 
Пришл посочи, че фасилити услугите в България имат сериозен потенциал за растеж заради обемите на строителството в страната ни.
 
Той подчерта, че вече нямаме нужда от нови лъскави търговски центрове и офиси, а от професионалисти, които да управляват ефективно наличните площи.
 
Пришл смята още, че българската фасилити индустрия има потенциал да излезе на пазари извън страната – в съседните ни държави, както и в страните от Централна и Източна Европа.
 
Повечето компании за управление и поддръжка на имоти у нас работят по европейски стандарти, като в най-скоро време ще бъдат въведени още четири стандарта, свързани с този бизнес, посочи Горан Миланов от Българската асоциация по фасилити мениджмънт.
 
Той подчерта, че кризата е отсяла качествените играчи на пазара и в момента се работи по изграждането и подобряването на професионалния капацитет на заетите в сектора.
 
Съвместно с Българската стопанска камара (БСК) са разработени 10 компетентностни модела, на базата на които ще се подготвят кадри за този бизнес. За целта ще се засили сътрудничеството с университетите и със средните училища в страната.
 
Предстои също така и провеждането на по-широк диалог с държавата за управлението на държавния сграден фонд, посочи Миланов.
 
Той допълни, че предстои да се подготви и цялостна система за оценка на обема и развитието на пазара на фасилити услуги в България, тъй като в момента не се събират такива данни.
 
Според запознати в последните години ръстът при услугите по управлението и поддръжката на имоти е около 20 на сто годишно, а самият пазар се оценява на над 1 млрд. лева.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени