Безплатен телефон 0800 900 25

Отчитат близо 4% спад в наемите на първокласните офиси в София за година

Публикувана на 22.01.2016

26.10.2012

 

Наемите на първокласните офис площи в столицата са се понижили с 3,7% на годишна база до средните 13 евро на кв. м  през третото тримесечие на годината, посочва се в доклад на консултантската компания CBRE.  
 
Доходността в сегмента се е понижила с 35 базисни пункта до 9%, което все още е най-високото ниво в която и да било европейска столица.
 
Без изменение за периода са останали наемите на индустриалните и на търговските площи в българската столица, пише още в доклада на компанията.
 
Преди дни от консултантската компания MBL посочиха, че наемите в търговските центрове в страната са паднали с около 10% за последната година.
 
През третото тримесечие средното ниво на годишното понижение на наемите на офис площите за 15-те стари държави-членки на Европейския съюз е 0,1%, а за индустриалните площи -  0,2%. При наемните нива на търговските площи пък е отчетен ръст средно от 3,5%. 
 
Наемите в моловете и главните търговски улици за тази група пазари са се повишили средно с 8,7% от 2009 г. насам.
 
Изключително силни ръстове са регистрирани на някои от големите пазари в Западна Европа, където нивата са нараснали с двуцифрени стойности. Във Франция, Германия и Швейцария, Финландия и Великобритания са отчетени повишения от над 20% за последните три години.
 
Класацията води Уест Енд в Лондон, където наемите на търговските площи в най-горния сегмент са се покачили с 33,33% за периода, достигайки близо 8 400 евро на кв. м на година. Следва лондонското Сити, където повишението е 28,57%.
 
На фона на тези рекорди все още има пазари като Марсилия, Дъблин, Осло, Братислава и Глазгоу, които отчитат спадове на тримесечна база. Въпреки това наемите на търговски площи на всичките пазари, включени в проучването, отбелязват или ръстове, или остават без промяна за последните три години.
 
Същото важи и за офис и индустриалните площи, където няма нито един пазар с понижени наеми от 2009 г. насам.
 
© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени