Безплатен телефон 0800 900 25

Треската за луксозни имоти в Европа все още не е свършила

Публикувана на 22.01.2016

03.12.2012

 

 На фона на продължаващата несигурност на европейските пазари намирането на сигурни възможности за инвестиции става все по-трудно, ако не и невъзможно, пише CNBC.
 
Според Сабина Кейлън от CB Richard Ellis обаче луксозните имоти в Европа са един от добрите варианти. Тя твърди, че въпреки наплива на пазара на скъпи жилища през 2011 и 2012 г., все още във високия сегмент има достатъчно атрактивни активи, особено в Северна Европа, където инвеститорите могат да вложат парите си.
 
До неотдавна хората търсеха основно супер първокласни имоти, при които няма риск и има гаранция за "невероятно сигурен приток на доходи в обозримо бъдеще", посочва Кейлън.
 
В същото време не толкова престижните, но също толкова привлекателни "второстепенни" имоти оставаха в сянка. Според нея те са били подценявани от пазарите и в момента са много изгоден вариант за инвестиция.
Още по темата
Цените на луксозните жилища в Лондон продължават да растат
Луксозните жилища край Темза са сред най-желаните в Лондон
Срив на цените грози дори луксозните имоти в Лондон
 
Разбира се, този пазар е подходящ за много ограничена група от богати инвеститори и е концентриран в най-големите европейски столици, като Лондон например. Именно британската столица е най-големият и най-ликвиден пазар на луксозни имоти в Европа, обяснява Кейлън.
 
Лондон е идеалното сигурно убежище за инвестиции и се радва на огромен приток от инвеститори от Източна Европа и Азия, които влагат парите си в луксозни проекти.
 
Същевременно обаче данни на Knight Frank LLP показват, че през ноември цените на луксозните жилища в центъра на Лондон са се повишили с най-бавен темп от над две години, тъй като инвеститорите изчакват евентуални нови данъци върху имотите.
 
Данните, цитирани от Bloomberg, сочат, че средната цена на къща в най-скъпите квартали на британската столица е нараснала с 0,4% спрямо септември. Това е най-слабото повишение от октомври 2010 г.
 
В годишното си изявление идния месец британският финансов министър Джордж Озбърн се очаква да обяви въвеждането на нови данъци върху жилища на стойност над 2 млн. паунда. Британското правителство обмисля годишен налог, който може да достигне 140 хил. паунда, за имоти, притежавани от офшорни компании.
 
Възможно е и да бъде наложен данък върху печалбата от продажба на луксозни имоти от чужди граждани.
 
investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени