Безплатен телефон 0800 900 25

Няма да издават разрешение за ползване на сгради без озеленяване

Публикувана на 22.01.2016

12.12.2012

 

 Няма да се издават разрешителни за ползване на сградите, ако строителите не са изпълнили план за озеленяване около строежа.
 
Това предвиждат промени в наредбата за въвеждането в експлоатация на строежите, публикувани в днешния брой на Държавен вестник.
 
Държавната приемателна комисия може да излезе с отрицателно становище и в случай, че новопостроената сграда не е съобразена с изискванията на Закона за устройството на територията за достъпна среда, включително и на изискванията за достъпност на хора с увреждания, които са определени с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
 
Новопостроени сгради няма да получат т. нар. Акт 16 и когато не са им съставени технически и енергийни паспорти, а строежите в курортите – когато не са свързани с уличната и пътната мрежа и липсва нормален достъп до тях.
 
Припомняме, че от Съюза на ландшафтните архитекти подготвиха законопроект за ландшафта, който беше внесен за обсъждане в парламента от депутата Румен Иванов от ГЕРБ.
 
В проекта е записано, че общините трябва назначат ландшафтни архитекти и да изготвят ландшафтноустройствени планове, с които да се съобразяват строителните проекти. Предлага се също така всеки строителен обект да има и собствено досие за изпълнението на озеленяването към него.
 
И в момента закона за устройството на територията задължава строителите да предвидят ландшафтна част в инвестиционните си проекти. Съществуват обаче достатъчно законови „вратички“, благодарение на които обектите минават през приемателната комисия и получават разрешение за ползване.
 
Строителите освен това могат да озеленят тераси и покриви, с което се счита, че изпълняват заложените в закона изисквания. По този начин те не губят от парцелите за строителство.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени