Безплатен телефон 0800 900 25

Високото ниво на спестяванията в България поразява сектора на имотите

Публикувана на 22.01.2016

18.12.2012

 

Проблемът с българската икономика в момента е високото ниво на спестяванията, които препятстват потреблението. Това е мнението на Андерсън Уамънд, председател на борда на директорите на инвестиционния фонд за имоти European Convergence Development Company plc (ECDC), който има няколко проекта за молове у нас.
 
Според Уамънд пазарът на имоти, и по-конкретно търговският сегмент, който е пряко свързан с потреблението, страда директно и индиректно от високото ниво на спестявания.
 
От фонда отчитат, че през първата половина на 2012 г. сегментът е останал изключително труден, а отделните положителни признаци от края на миналата година не са успели да прераснат в по-мащабно възстановяване. В някои отношения показателите дори са се влошили, смята Уамънд.
 
Въпреки че няма данни за продължаващо понижение на капиталовите стойности на бизнес имотите в страната, инвестиционният пазар остава крайно неликвиден без нито една сделка през първите шест месеца на годината.
 
Наемните нива както при офисите, така и в търговския сектор, са започнали да се стабилизират, но заетостта при търговските имоти все още е под задоволителните нива, а пазарът продължава да бъде подвластен на волята на наемателите.
 
Според фонда към края на юни заетостта в търговския сегмент в столицата отчита леко понижение на годишна база средно до около 85%. В по-малките градове обаче тя е под 70%, тъй като е изключително трудно да се намерят надеждни наематели, които да подпишат договори на приемливи условия.
 
Ситуацията в страната може да се усложни с отварянето на трите нови мола в столицата, както и новият търговски център в Бургас. Новите площи, които излизат на пазара, може да подложат наемните нива на още по-голям натиск, посочват от ECDC.
 
Компанията съобщава също така, че наематели в съществуващите й проекти у нас правят постъпки за временни наемни отстъпки поради трудните пазарни условия.
 
ECDC има четири проекта за молове у нас, два от които  - в Русе и Пловдив, са действащи, а тези в Бургас и Сливен са замразени заради влошената пазарна ситуация.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени