Безплатен телефон 0800 900 25

Имоти: Пазар на ниски обороти

Публикувана на 22.01.2016

09.01.2013

 

Година без особени изненади. Като такава се очертава 2013 г. за пазара на жилища според прогнозите на брокери, инвеститори и икономисти. Очакванията на повечето са за задържане на цените и броя на сделките около вече достигнатите нива, слаби темпове на кредитиране и осезаем недостиг на качествени имоти.
 
Като положително явление се отбелязва видимата стабилизация на пазара, а като потенциални рискове – предстоящите избори, високата безработица и по-бавното от очакваното възстановяване на европейската икономика.
 
Със стая повече
 
Подобно на изминалата година и през 2013 г. очакванията на строители и агенции за имоти са пазарът на жилища да остане активен в ниския и средния ценови сегмент. За София това означава търсене предимно на жилища в диапазона между 25-30 хил. евро и 60-70 хил. евро. В първата категория попадат едностайни и по-рядко двустайни апартаменти в покрайнините на града, а в горната граница – тристайни жилища.
 
Според проучване на агенция "Явлена" още от пролетта на 2012 г. леко се засилва търсенето на тристайни апартаменти за сметка на отслабения интерес към двустайни (виж графиката). Според Младен Митов, анализатор в агенцията, покупките през последните години са предимно за задоволяване на жилищни нужди, а в това отношение апартаментите с две спални са значително по-функционални.
 
Подобни наблюдения има и управителят на "Идеа билдинг" Ивайло Митев. Според строителния предприемач през последните месеци нараства търсенето на жилища с две спални и площ между 80 и 110 кв.м. Цените, на които се търсят такива имоти, обаче са в рамките на 60 хил. евро, уточни той. Според него интересът към тристайните апартаменти се дължи на факта, че купувачите вече са по-прагматични в сравнение с предните години, когато преобладаваха сделки за малки и възможно най-евтини имоти. "Доколкото имаме отзиви от клиенти, които са си купили апартаменти с една спалня, след време повечето отчитат факта, че тези жилища не са особено функционални. Особено ако семейството се увеличи с деца", посочва предприемачът.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени