Безплатен телефон 0800 900 25

2012 г. приключи с 3% по-ниски цени на жилищата

Публикувана на 22.01.2016

24.01.2013

 

Средно с 2.7% са намалели цените на жилищата в страната през 2012 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Стойността на квадратен метър е достигнала 881 лв. при 905 лв. година по-рано. Спад се наблюдава в почти всички областни градове с изключение на шест – Благоевград, Габрово, Пазарджик, Русе, Търговище и Шумен. За разлика от предходни години обаче сега в повечето населени места пазарът не отчита резки промени в цените и прогнозите са, че е близо до равновесната си точка.
 
Още малко надолу
След като през 2011 г. отбеляза 6.4% спад в цените на жилищата, миналата година София се разписа в имотната статистика с 1.1% по-ниски цени (виж таблицата). Подобно е намалението в Бургас и Стара Загора, а Русе отчита дори лек ръст – 0.9% за годината. Във Варна и Пловдив средният спад през 2012 г. е малко по-голям – близо 4%, но също е по-ниско спрямо 2011 г.
 
Намаление на жилищните цени се наблюдава и през последното тримесечие на 2012 г. Числата показват, че в сравнение със същия период година по-рано спадът в страната е 1.4%, а спрямо третото тримесечие (юли-октомври) е 0.7%. В София и големите градове, където стават и най-много сделки, намалението в сравнение с предното тримесечие е 1-2%.
 
Според посредническите компании на пазара на имоти случващото се може да се определи по-скоро като стабилизиране на пазара около вече достигнатите ценови нива.
 
"Няма накъде и няма за какво да очакваме нови резки намаления в цените на жилищата", коментира Младен Митов, анализатор в агенция "Явлена". Според него отклонение в рамките на 1% като това в София може да се дължи и на чисто статистически фактори. Например по-силните продажби на големи жилища, чиито цени на квадратен метър по правило са по-ниски спрямо тези на апартаментите с една или две стаи.
 
Като цяло от "Явлена" отбелязват стабилизиране на пазара и активизиране на купувачите в столицата в последните месеци на 2012 година. Подобни са и данните на Агенцията по вписванията, според които за периода октомври-декември в София са сключени 6047 продажби на имоти, колкото и през последното тримесечие година по-рано.
 
На пазара по принуда
Тема, която все повече вълнува купувачите на жилища, са и продажбите през частни съдебни изпълнители. Причината е, че по закон първоначално тези имоти се предлагат на 25% по-ниски цени спрямо пазарната си оценка. Трудно е обаче да се каже на какви нива приключват сделките с тях, тъй като при повече купувачи има наддаване. За момента обаче броят им е малък – около 4-5 хил. годишно по данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, макар и преобладаващата част от продажбите да са на жилища. От НСИ също не ги взимат предвид в ценовите си индекси.
 
Според председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев все пак този пазар е нараснал с 20% през 2012 г., а тази година също се очакват повече сделки с такива имоти. Причината отчасти е по-гъвкавата политика на банките в стремежа да изчистят портфейлите си от лоши кредити (обезпеченията по тях най-често се продават по този начин). Управителят на "Явлена" Страхил Иванов обаче не очаква тези имоти да окажат съществено отражение на пазара, тъй като броят им е относително малък на фона на 200 000 сделки годишно, а изчистването на лошите кредити от портфейлите на банките ще продължи поне 4-5 години.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени