Безплатен телефон 0800 900 25

Очакват 15% ръст на продажбите на проблемни кредити, свързани с имоти, в Европа

Публикувана на 22.01.2016

29.01.2013

 

 Продажбите на дългове, обезпечени с имоти, в Европа ще нараснат с 15% до 25 млрд. евро през настоящата година, след като банките в Испания и Ирландия решиха да ускорят продажбата на проблемни кредити, за да изчистят по-бързо балансите си, предаде Ройтерс, като се позовава на прогноза на консултантската компания Cushman & Wakefield.
 
И в двете страни сривът на имотния сектор причини тежки последствия, като цените на имотите паднаха с над 50 на сто спрямо пиковите им равнища, отчетени през 2007 г. Също така и в двете държави функционират “лоши” банки, които съдействат за прочистването на кредиторите от проблемни заеми за сектора на имотите.
 
Според експертите по-строгите изисквания за банковия капитал и провизиите на рисковите активи също ще доведат до ускоряване на продажбите на дългове и придобити от банките активи.
 
“Ще има сериозно раздвижване през следващите две години”, прогнозира Майкъл Линдзи, ръководител на звеното за корпоративни финанси на компанията за Европа, Близкия Изток и Африка. “Има достатъчно възможности и ще станем свидетели на пазар, доминиран от купувачите”, допълни той.
 
През 2012 г. продажбите на обезпечени с имоти дългове, както и имотни активи, собственост на банки, достигнаха 21,7 млрд. евро в сравнение с 8,8 млрд. евро през 2011 г. Около 90% от обемите са реализирани от Великобритания, Германия, Испания и Ирландия, сочат данни на компанията.
 
Lloyds оглавява списъка на продавачите миналата година с реализирани продажби за 6 млрд. евро. Следваща в класацията е испанската банка Santander с 3 млрд. евро.
 
Най-лесно се реализират проблемни кредити, свързани с имоти на ликвидни пазари, какъвто е Великобритания например. Много банки обаче са буквално задръстени със заеми, зад които стоят земи в селски райони, чиито цени се сринаха дори с над 90 на сто, посочват още експертите.
 
Говорител на ирландската “лоша” банка обяви, че с първите признаци за възстановяване на пазара на имоти ще бъдат засилени продажбите на кредити, свързани със земя за строителство на жилища и офиси. Според анонимни източници, запознати с плановете на “лошата” банка, тя ще обяви за продажба кредити за 1,1 млрд. евро, но засега няма точна информация за обезпеченията зад тях.
 
В Испания процесът по прочистване на банките от проблемни кредити се забави главно заради тяхното нежелание да продават заеми и активи. В последно време обаче съмненията за платежоспособността на финансовите институции в страната се поразсеяха, така че те започнаха да определят имуществените им активи и засилиха продажбите.
 
Обикновено кредитите се купуват с отстъпки от 40-50%, но отбивите могат да достигнат и 90 на сто. От тези сделки “на едро” инвеститорите могат да реализират доходност дори около 20%.
 
Големи северноамерикански инвеститори като Blackstone и Lone Star доминират европейските продажби на кредити през последните години. Очаква се обаче през настоящата година на пазара да излязат и по-малки инвеститори, което ще засили сделките на стойност 300-500 млн. евро.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени