Безплатен телефон 0800 900 25

Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

Публикувана на 22.01.2016

30.01.2013

 

 С от 1 до 3% са паднали цените на жилищата в различните райони на столицата през миналата година, сочат данни на консултантската компания Адрес Недвижими имоти.
 
Тенденцията е валидна и за страната, като по-осезаемо понижение е регистрирано във Варна (малко над 2 на сто). В Бургас и Пловдив са отчетени понижения от съответно 1,58% и 1,86%.
 
Очаква се през тази година цените да забавят допълнително темповете на спад или той дори да спре, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов.
 
Той допълни, че през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Изчисления на компанията показват, че през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, закупено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата. За сравнение през 2008 г. са били необходими около 120% от средния за страната доход за ипотечната вноска.
 
Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.
 
Основни причини за покупка на имот остава задоволяването на основни жилищни нужди, но около 15-20% от купувачите правят инвестиции. Засилен интерес се наблюдава към магазините като възможност за инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.
 
Продавачите също излизат на пазара, като основната причина за продажба на жилище е закупуването на ново, по-качествено и по-голямо.
 
Купувачите се интересуват най-вече от размера на сметките за ток и парно при покупка на жилище и предпочитат да закупят имот от предишен собственик, отколкото от инвеститор, за да придобият реална представа за разходите по поддръжката, коментира още Георги Павлов. Има случаи на потенциални купувачи, които са водили преговори за понижаване на цената на жилище заради по-високи сметки.
 
Продължават и продажбите на жилища заради необслужвани кредити. Все повече хора, които имат проблем с изплащането на кредити пристъпват към продажба по-рано, преди пристъпването към принудително изпълнение. Банките вече сами съветват клиентите, които имат затруднения с изплащането на кредити, да се обръщат към консултанти по недвижими имоти, но хората все още нямат доверие на агенциите дали се прави реална пазарна оценка на жилището им, а и не знаят какво точно да искат от брокерите.
 
От консултантската компания регистрират подобни тенденции и на пазара на наеми през миналата година. В София наемните нива на жилищата са се понижили средно с 1%, но в районите около спирките на метрото е регистриран ръст.
 
През миналата година най-популярният апартамент на пазара на наеми се е отдавал за около 300 лева и е престоявал на пазара между 3 и 10 дни, сочат данните на агенцията.
 
Очакванията са през 2013 г. банките допълнително да се активизират, да търсят нови ниши и да подобряват условията за потенциалните купувачи. Сериозни промени на пазара на имоти обаче не се очакват.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени