Безплатен телефон 0800 900 25

Пазарът на луксозни имоти чака оживление

Публикувана на 22.01.2016

07.02.2013

 

Лек ръст в цените и продажбите на луксозни къщи и апартаменти през 2013 г. прогнозира управителят на специализираната агенция Uniques Estates Весела Илиева. Очакването е свързано с тенденцията за нарастващ брой чуждестранни компании в страната, чиито мениджъри по традиция са основните купувачи и наематели на високия клас имоти.
 
Другият фактор, който се очаква да засили интереса към сделките с луксозни жилища, е данъкът върху лихвите по банковите депозити, който намалява доходността от тях, коментираха от компанията. При това положение очакванията са част от притежателите на депозити да потърсят по-привлекателна алтернатива за парите си. От Unique Estates цитираха данни, според които през миналата година средната лихва по депозитите е била 5%, докато годишната доходност от наем на луксозна къща или апартамент е достигнала 6.3%.
 
От стабилност към ръст
 
Според статистиката на Unique Estates след спада в първите години на кризата, през 2012 г. пазарът на луксозни имоти се е стабилизирал като цени и търсене. При апартаментите дори се наблюдава леко поскъпване и средната цена е нараснала от 1450 евро/кв.м на 1500 евро/кв.м. При къщите нивата остават стабилни – около 1650 евро/кв.м.
 
Данните на агенцията показват и лек ръст на продажбите през втората половина на годината, макар и делът им да остава нисък – под 10% от пазара на имоти. Това обаче е типично за сделките във високия сегмент. Прогнозата на Unique Estates е те да продължат да се увеличават и тази година благодарение на стабилизирането на пазара и добрите нива на доходност.  
 
За луксозни обикновено се смятат жилища с по-голяма квадратура (над 200 кв.м за България) и няколко спални и бани. Другите изисквания са да са в добър квартал с хубава гледка, да имат добре поддържани общи части, задължително поне едно паркомясто и зелени площи. Според Unique Estates цените на апартаменти от този клас в България обикновено започват от 300 хил. евро, но може да достигнат и 1.5 млн. евро. Къщите тръгват от 700 хил. евро.
 
Наемите на подобни имоти най-често са между 5 и 7 евро/кв.м, но в някои случаи може да достигнат и 12 евро/кв.м, отбелязват от агенцията. По нейни данни миналата година средните наемни нива в луксозния сегмент също леко са нараснали – от 6 на 6.5 евро/кв.м, което обяснява и отчетения лек ръст на доходността (виж графиката).
 
Какво се предлага
 
Малко по-различна е картината при предлагането на луксозни имоти, където се очертават две относително разнопосочни тенденции. Данните на статистиката показват, че под 5% от завършените през годината жилища са били с повече от четири стаи и предлагането на големи имоти остава силно ограничено. В същото време продължава изчистването на лошите кредити в банковата система, което е свързано с принудителното излизане на имоти за продажба и повече оферти, включително в луксозния сегмент.
 
Според Unique Estates обаче тази тенденция, както и корекцията на цените от изминалите години, ще имат положителен ефект върху сделките с висок клас имоти. От една страна, продавачите са по-разумни и при добра цена са склонни да се разделят бързо с проблемния актив, от друга – купувачите са по-активни, отчетоха от агенцията.
 
© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени