Безплатен телефон 0800 900 25

Интернет търговците продължават да подкрепят пазара на индустриални площи

Публикувана на 22.01.2016

13.02.2013

 

 Компаниите за електронна търговия продължават да движат пазара на първокласни индустриални площи, посочва се в анализ на консултантската компания CBRE.
 
Големите търговски вериги, които изпълняват мащабни планове за експанзия, както и логистичните оператори, също са концентрирали търсенето в първокласните локации.
 
В глобален план обаче експертите са регистрирали лек спад на търсенето през последните три месеца на миналата година. Това обаче не се е отразило на ценовите равнища, тъй като строителството на нови площи остава силно ограничено, а търсенето е съсредоточено в определени региони.
 
Най-скъпата локация в света за наем на първокласни индустриални и логистични площи е Токио и районът около японската столица. Средният годишен разход за наем на площи е нараснал с близо 2% през четвъртото тримесечие на миналата година до почти 230 долара за кв. м.
 
За разлика от слабото ново строителство в Азиатско-тихоокеанския регион, през миналата година на пазара в Токио излязоха доста нови площи. Заради нарастващото търсене обаче някои собственици успяха да договорят по-високи наеми и от новите, и от съществуващите наематели.
 
През тази година за строителство са планирани около 99 млн. кв. м нови индустриални и логистични площи край Токио. Въпреки впечатляващото число на новостроящите се площи, заради силното търсене опасенията от свръхзастрояване са минимални. Много от новите проекти са отдадени предварително още към края на 2012 г., а ако тенденциите на пазара се задържат, наемните нива ще продължават да отчитат умерен ръст, прогнозират от компанията.
 
Втората позиция в класацията на най-скъпите дестинации за наем на индустриални площи е за Лондон, където годишният разход за кв. м достига 219 долара. Третото място е за Сингапур с годишен разход от малко над 189 долара за кв. м. Класацията се допълва от Стокхолм, Хонконг, Сидни, Сау Паулу, Бризбейн, Париж и Пърт.
 
Очакванията на експертите са пазарът да поддържа достигнатите темпове на растеж през тази година, въпреки очакваните спадове в търговията в някои държави. Перспективите за растеж на наемните нива на глобалните пазари обаче са силно обвързани с търсенето от страна на търговците.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени