Безплатен телефон 0800 900 25

Жилищният пазар в САЩ се трансформира в пазар на продавачите

Публикувана на 22.01.2016

25.02.2013

 

v Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ обяви, че купувачите на жилища в много части на страната от месеци са наясно, че се оформя пазар на продавачите, пише Wall Street Journal.
 
Броят на жилищата, обявени за продан през януари, е намалял с 4,9 до 1,74 млн. Това е най-ниското равнище от декември 1999 г., когато на пазара е имало 1,71 млн. жилища. В същото време преди две години този брой е бил 2,91 млн. жилища.
 
След отчитане на сезонните фактори продажбите на жилища през януари са нараснали с едва 0,4% на годишна база до 4,92 млн. бр.
 
На пазара има все повече купувачи, конкуриращи се за все по-малко жилища. Ако тази тенденция се запази, цените ще продължат да нарастват. При сегашното темпо на продажбите ще са нужни само 4,2 месеца, за да бъде продаден запасът от обявените за продан жилища в сравнение с 6,2 месеца преди една година.
 
Въпреки че запасите по традиция се увеличават през пролетта, от асоциацията изразяват все по-силни опасения, че обемите на продажбите се повлияват негативно от липсата на избор. Това е добра новина за собствениците на жилища, които през последните шест години гледаха как цените непрестанно падат. Новината обаче е лоша за купувачите и за всички, работещи в сферата на продажбата на имоти.
 
Според експерти от Goldman Sachs през тази година продажбите на жилища могат да се увеличат до 5,2 млн. бр., или с 12% в сравнение с миналата година. Прогнозата е базирана на темпото на сформиране на домакинства и демографски фактори, които предполагат нарастващо търсене на жилища през идните години. Друг фактор са мерките за засилване на достъпността, включително лихвите по ипотеките и цените.
 
Икономистите обаче отбелязват, че е налице сериозна несигурност, която би могла да затрудни постигането на тези цели, особено ако на пазара няма достатъчно предлагане.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени