Безплатен телефон 0800 900 25

Сделките с имоти достигат предкризисните си нива

Публикувана на 22.01.2016

18.03.2013

 

Стойността на сделките с имоти в световен мащаб ще надвиши 1 трлн. долара през тази година за пръв път от 2007 г. благодарение на подобрената икономическа ситуация в Северна Америка и Азия, както и интереса на държавни инвестиционни фондове, показва доклад на консултантската фирма Cushman & Wakefield, цитиран от Reuters. Според изследването през 2013 г. сделките с недвижими имоти ще нараснат с 13% спрямо 926 млрд. долара, достигнати през миналата година. Преди избухването на финансовата криза през 2008 г. обемът на този пазар бе достигнал 1.25 трлн. долара.
 
Повече стабилност през 2013 г.
 
"Миналата година бе изпълнена с голяма несигурност в световната икономика, което бе спирачка пред пазарната активност. Ние очакваме през текущата година да има повече стабилност, като положителната инерция вече се прояви през първите месеци", коментира Глен Руфрано, изпълнителен директор на консултантската фирма.
 
Продължаващата дългова криза в еврозоната обаче продължава да кара инвеститорите да отбягват по-рискови имоти и да се съсредоточават върху офиси и търговски площи в най-добрите квартали на Ню Йорк и Лондон. Мащабните мерки на централните банки и икономическото съживяване в САЩ обаче постепенно обръщат тенденциите.
 
Cushman & Wakefield очаква ръстът да бъде най-отчетлив в Северна Америка и особено САЩ, където по-лесният достъп до кредити и по-голямото търсене доведоха до ръст от 26% през миналата година. Анализаторите очакват увеличение с още 15-20% през 2013 г. Cushman очакват подобен ръст и в Азия, но при положение че инвеститорите се ориентират повече към пазари като Индонезия вместо към Китай, където държавната политика за успокояване на жилищния пазар е допринесла за ръст от едва 3.7% през миналата година.
 
Един от основните мотори на растежа според Cushman ще са държавните инвестиционни, както и пенсионните фондове, които имат нарастващ интерес към недвижимите имоти. Държавни фондове от Малайзия и Катар са били сред най-активните купувачи на луксозни имоти в западните столици. Същевременно норвежкият държавен фонд, който е с активи над 700 млрд. долара, планира да увеличи процента на недвижимите имоти в общите си активи от 0.3 на 5.
 
Германия измества Великобритания
 
Слабата икономическа обстановка и ограниченото банково кредитиране ще продължат да тежат в Европа, където се прогнозира ръст от 5%, който ще е концентриран към ключови градове като Лондон и Мюнхен. Според изследване на друга консултантска фирма - CBRE Group, през 2013 г. Германия ще изпревари Великобритания като най-атрактивен пазар на имоти в Европа. Според анкета сред 362 инвеститори, включително някои от най-големите фондове в света, 35% предпочитат Германия, а 24% – Великобритания.
 
Сред отделните градове обаче Лондон продължава да води пред Берлин и Мюнхен. В челната десетка се нареждат и Дъблин и Мадрид, което е показателно за възстановяващото се доверие в две от икономиките, които пострадаха най-тежко от кризата. От CBRE изтъкват, че следващите 12 месеца могат да се окажат повратна точка в силната поляризация, характерна за пазара в региона през последните няколко години.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени