Безплатен телефон 0800 900 25

От Докторската до полите на Витоша

Публикувана на 22.01.2016

10.04.2013

 

Стабилни цени, лек ръст на продажбите и двойно повече сделки за къщи и апартаменти под наем. Това отбелязва анализ за пазара на луксозни имоти на компанията Unique Estates за първото тримесечие на тази година. Според него очакванията на продавачи и купувачи по отношение на цените все повече се доближават и това води до ръст на сделките. За първите три месеца на годината от агенцията за луксозни имоти отчитат 4% повече продажби в сравнение със същия период на 2012 г. и по-кратки срокове за взимане на решение от страна на купувачите.
 
Къща или апартамент
 
Данните на Unique Estates показват търсене основно на къщи в Бояна и Драгалевци, като от януари насам има няколко подобни сделки при цени между 400 000 и 600 000 евро. Изпълнителният директор на компанията Весела Илиева допълни, че има и продажба за над 1 млн. евро, като отново става въпрос за къща в полите на Витоша. "Апартаментите в тези квартали с гледка към планината също си връщат интереса на купувачите, тенденция, която бе изчезнала през последните години. Усеща се и по-силно търсене на обзаведени апартаменти в "Лозенец", допълни Илиева.
 
От друга агенция, която продава в най-високия сегмент на пазара – "Лукс имоти", също отчетоха раздвижване през първите месеци на годината, но основно при сделките с апартаменти. Търсенето е в диапазона между 100 хил. и 200 хил. евро, като бюджетите на купувачите остават свити, подобно на предходните години, уточниха от агенцията.
 
По нейни данни това се равнява на 1000-1300 евро/кв.м, докато средните цени в базата данни на Unique Estaes са в диапазона 1500-1700 евро/кв.м, като в най-престижните райони – Докторската градина и квартал "Иван Вазов", стигат и до 2000 евро/кв.м.
 
От агенцията отбелязват по-сериозно раздвижване на наемния пазар, където от началото на годината има двоен ръст на сделките в сравнение със същия период на миналата година. Най-предпочитани за наем отново са луксозно обзаведените къщи в Бояна, както и големите апартаменти в "Лозенец" и в района на Докторската градина. Средният наем на такива имоти е около 7 евро/кв.м.
 
Нагласите
 
Очакванията на агенциите за пазара на луксозни жилища тази година са цените и сделките да са поне на нивата от миналата година. От "Лукс имоти" са по-предпазливи в оценките си, отчитайки сътресенията, които политическата нестабилност оказва и на жилищния пазар. От агенцията например отбелязват, че след активните януари и февруари през март е имало известно стъписване сред купувачите на жилища заради вълната от протести. Общото настроение се е отразило и на луксозния сегмент, въпреки че там като цяло купуват хора с по-стабилни доходи и спестявания.
 
Именно в тази специфика от Unique Estates виждат шанс за по-бързо възстановяване на продажбите и цените в луксозния сегмент спрямо останалите на имотния пазар. Купувачите на скъпи къщи и апартаменти обичайно не разчитат на външно финансиране, а основно на спестявания и инвестиции. А знаем, че именно затрудненият достъп до кредити бе основна причина за продължаващата стагнация при масовите жилища, посочиха от агенцията. Като най-чести клиенти в луксозния сегмент оттам посочват хора на мениджърски позиции в международни корпорации, както и хора със собствен бизнес. Те имат относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност през първото тримесечие на 2013 г.
 
От друга страна, нестабилността на европейската икономика и политическата обстановка в България правят по-атрактивни инвестициите в реални активи, каквито са и луксозните жилища. Цените им се стабилизират, а доходността, която може да се получи при отдаване под наем (6.5%) се конкурира с лихвите по банковите депозити, коментираха от Unique Estates. Според агенцията се подобрява и ликвидността на този пазар, за което свидетелства и лекото оживление при сделките от последните месеци.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени