Безплатен телефон 0800 900 25

Китай строи градче за 5 млрд. долара в Беларус

Публикувана на 22.01.2016

27.05.2013

 

Китай строи цяло градче в горите близо до столицата на Беларус - Минск, за да създаде производствен трамплин между Европа и Русия, пише Bloomberg.
 
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е определил за проекта на стойност 5 млрд. долара район с площ 40% по-голяма от тази на Манхатън около международното летище в Минск. Комплексът ще разполага с жилища, достатъчни за настаняването на 155 000 души.
 
Лукашенко, който е начело на бившата съветска държава с население от 9,5 млн. души от 20 години, се обръща към Китай с надежда да съживи икономиката на страната. От 2009 г. насам Минск изтегли спасителни заеми за 6,5 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ) и Русия.
 
Китайските износители, които ще се разполагат в комплекса, ще имат по-лесен достъп до Полша и Русия, както и до Казахстан. Те освен това ще имат достъп до образована и квалифицирана работна ръка, която ще им струва доста по-малко, отколкото ако се бяха разположили в Полша, например.
 
"Модерният град на континента Евразия", както е наречен проектът в рекламните документи, ще бъде построен около магистралата, свързваща Москва и Берлин през Беларус и Полша. Летището и центърът на града ще са свързани с високоскоростна железопътна линия, захранвана от атомна електроцентрала за 10 млрд. долара - първата в Беларус, която ще бъде финансирана и изградена от Русия до 2018 г.
 
Очаква се първият етап от проекта да бъде завършен до 2018 г., а вторият - около 10 години по-късно.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени