Безплатен телефон 0800 900 25

Отчитат силно начало на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа

Публикувана на 22.01.2016

17.06.2013

 Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа е достигнал 3,7 млрд. евро през първите пет месеца на годината, което е с 30 на сто повече спрямо обемът на инвестициите за цялото първо полугодие през 2012 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.
 
Ръстът обаче се дължи на силния пазар в Русия, където през първите пет месеца на годината са реализирани сделки на стойност 2,5 млрд. евро. Обемът на инвестициите в бизнес имоти на руския пазар за периода достига две трети от общия обем на инвестициите, отчетен през миналата година, посочват експертите.
 
В Полша, която досега беше традиционна дестинация за инвеститорите в бизнес имоти, регистрира слабо начало на годината. От януари до края на май обемът на инвестициите в страната достигат само 750 млн. евро, но се очаква активността да се засили към края на годината, тъй като вече са подписани значителни предварителни договори.
 
От началото на годината досега в региона са се случили 10 сделки на стойност над 100 млн. евро, което потвърждава тенденцията инвеститорите да се интересуват от по-мащабни и първокласни проекти. Очакванията са тези сделки да продължат да движат пазара до края на годината, като една от най-съществените ще бъде за търговския център Silesia City Center в Катовице в Полша.
 
Засилва се и интересът на инвеститорите към второкласния сегмент на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, особено в Чехия и Полша, посочва се в доклада.
 
В сравнение с миналата година обаче интересът на инвеститорите в бизнес имоти към региона значително е намалял. Резултатите от анкета сред 361 инвеститори сочат, че през настоящата година около 15 на сто от участниците смятат пазарите в региона за атрактивни, докато през миналата година на подобно мнение са били над 30 на сто от анкетираните.
 
За атрактивни продължават да се смятат основните европейски пазари и особено Германия, към която се насочват все повече инвеститори в бизнес имоти. Повече инвеститори вече виждат добри възможности и на пазара в Испания, където се засилва предлагането на добри подценени имоти.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени