Безплатен телефон 0800 900 25

Търсенето и предлагането на наемния пазар в София все още не намират равновесие

Публикувана на 22.01.2016

24.06.2013

Пазарът на наеми на недвижими имоти в София остава без съществени промени през първата половина на тази година, като предлагането в повечето сегменти продължава да надвишава търсенето. Това се посочва в анализ на агенцията за имоти “Явлена”.
 
Един от сегментите, където това разминаване е осезаемо, е този на офис площите, посочва Мая Иванова – мениджър офис "Наеми" на компанията.
 
“Поради наситеността на пазара на офис сгради, както и подължаващото предлагане на жилищни площи за офиси, изборът на наемателя е много голям. Това води до по-високи изисквания към качеството на имотите от наемателя и то срещу по-ниска наемна цена”, коментира Иванова.
 
Средните цени в този сегмент към момента са от 3-5 евро/кв.м за по-големи площи и жилищни имоти, отдадени за офиси, до 6-7 евро/кв.м за по-малки офис площи, сочат данните на компанията.
 
По-високия клас офиси поддържа по-високи наемни нива – 8-11 евро за кв. м, допълва Иванова.
 
При търговските площи се наблюдава честа смяна на наемателите по големите търговски улици, където се поддържат сравнително високи наемни нива, като подобно е положението и при моловете, отчитат от компанията.
 
По-неблагоприятна обаче е ситуацията при кварталните магазини, независимо от по-ниските наеми на които се реализират – около 10 евро/кв.м. До 20-30 евро/кв.м наем могат да постигнат собствениците на магазини, които са на централни за квартала позиции, като спирки, пазари, пешеходни зони, посочва се още в анализа.
 
От миналата година се наблюдава по-засилено търсене на помещения за бързо хранене, както и на заведения с градина. В тези два подсегмента от пазара определено се наблюдава превес на търсенето над предлагането.
 
В сегмента на жилищните имоти търсенето е основно за по-малки и нискоценови апартаменти. Въпреки че през последните години на пазара излязоха доста такива, разминавания все още има, поради нереалните очаквания на наемодателите за по-високи от пазарните цени, констатира Мая Иванова.
 
Средните цени на ателиетата и едностайните апартаменти се движат в рамките на 130 – 220 евро/месец, като цените се договарят предимно в лева. Двустайните се отдават в границата 180 – 280 евро/месец, а тристайните – за 210 – 400 евро/месец.
 
Подсегментът, в който търсенето надминава предлагането е този на качествените, големи жилища, с 3-4 и повече спални, които трябва да отговарят на по-високи изисквания от страна на клиентите.
 
През първите пет месеца на годината от агенцията наблюдават и засилен интерес към наемния пазар на къщи. До този момент агенцията е съдействала за отдаването на повече къщи, отколкото за цялата минала година, посочва се в доклада.
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени