Безплатен телефон 0800 900 25

Новите офиси в София намаляха с 63% за година

Публикувана на 22.01.2016

22.07.2013

С 63% са намалели завършените офис площи в София през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2012 г. Данните на консултантската компания Forton International показват, че за този период са въведени в експлоатация общо 29 400 кв.м. Слабата активност на инвеститорите се дължи на силното предлагане в сегмента от последните години, съпътствано от отлив на наематели и понижение на наемните цени. 
 
Най-ниско от години
Според доклада на Forton през второто тримесечие на годината в София са въведени в експлоатация само 10 хил. кв.м офиси, което е най-ниското ниво от 2007 г. досега.Става въпрос за три сгради – една в центъра на София, а останалите две – в широк център. 
 
"Намалението на строителството е резултат от голямото предлагане на офиси през последните няколко години, както и от бавното възстановяване на икономиката", коментира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова. Според нея ограниченото строителство сега, както и технологичното време, необходимо за завършване на нови проекти, може да доведат до вакуум на офис пазара в следващите години.
 
Сходна картина отчита и Colliers, според която през първото полугодие са завършени офис сгради с обща площ от 34.5 хил. кв.м, като не е започвало ново строителство. Продължава строителството на 193 хил. кв.м, а наличните площи на пазара са малко под 1.65 млн. кв.м.
 
В същото време по данни на Forton делът на новонаетите офиси през първите шест месеца е с 4.7% под нивата от първата половина на 2012 г. Според компанията обаче, ако няма сериозни политически или икономически сътресения, в края на тази година може да има до 10% ръст на усвоените площи. През 2012 г. бяха наети 97 хил. кв.м.
 
Данните на Forton показват и спад в незаетите площи, които намаляват с 0.5% до 31% от общото предлагане към юни. При най-предпочитаните от наемателите проекти нивата на свободните офиси са значително по-ниски - средно 13.7%.
 
Единствена сделка
За разлика от добрата активност при наемите през полугодието на офис пазара почти липсваха инвестиционни продажби. От Forton отчитат единична сделка за площи клас Б, където попадат по-стари имоти, които не покриват изискванията за първокласни офиси.
 
Според източник на "Капитал Daily" става въпрос за продажбата на офис площите на американската компания Heitman в началото на бул. "България". Тя придоби двете сгради с разгъната застроена площ от 6500 кв.м през 2006 г. от Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). В момента активите са на "Хайтман България". Самото дружество от април два пъти е променяло собственика си – първо е придобито от регистрираната в Швейцария "Софина АГ", а през май е прехвърлено на австрийската "Бау-унд Лийгеншафтсфервалтунг" ГмбХ. Според Търговския регистър стойността на сделката е 6.95 млн. лв.
 
Интересното при нея е, че в управлението и на двете компании купувачи фигурира името на Румен Нанов. Същият е управител на дружеството "Риджънт кепитал", което е сред основните акционери в кандидат-купувача на пенсионния фонд "Доверие" - United Capital.
 
След продажбата на двете офис сгради Heitman остава собственик на мола City Center Sofia.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени