Безплатен телефон 0800 900 25

Доходността от първокласните бизнес имоти в Европа се е понижила

Публикувана на 22.01.2016

26.07.2013

 Доходността от инвестициите в първокласни бизнес имоти в Европа се е, въпреки че търсенето в по-голямата част на Стария континент остава слабо. Това влияе върху активността на пазара и ограничава ръста на наемите, посочва се в анализ на CBRE за второто тримесечие на тази година, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.
 
При офисите, търговските и промишлени имоти индексите на доходността от първокласните имоти, изчислявани от CBRE, се понижават, като този спад е между 2 и 9 базови пункта за различните сегменти.
 
И в трите сегмента на пазара около 20% от локациите отчитат понижение на доходността, в това число няколко от водещите офис пазари като Брюксел, Франкфурт, Дъблин и Манчестър, където в края на тримесечието тя отчита спад с 25 базови пункта.
 
В търговския сектор промени с подобен мащаб са отчетени в Мадрид, Барселона, Лондон и Брюксел, докато при промишлените имоти спад на доходността е налице в по-голямата част на Острова, както и в Париж, Стокхолм и Дъблин.
 
При наемите на първокласни имоти през второто тримесечие на 2013 г. няма почти никаква промяна, като тази тенденция е налице от една година насам. На ниво отделни градове също няма особено движение, но все пак трябва да се отбележи, че броят на местата с ръст на наемите е два пъти по-голям, отколкото този на градовете със спад. Сериозни повишения на наемите отчитат водещите офис пазари, като Уест Енд в Лондон, Дъблин и Осло, а спад е регистриран в Париж и Милано.
 
Германия е силно представена в градовете на местата с ръст на наемите с градове като Дюселдорф за офис сектора, Франкфурт и Хамбург за търговските имоти и Мюнхен за индустриалните.
 
"Низходящото движение при доходността, отчетено през второто тримесечие, съответства на подобрението на инвеститорското доверие и активността при сделките напоследък. Това е добра новина за инвеститорите и се случва въпреки липсата на широкоразпространен ръст на наемите, което е отражение на все още слабото търсене в по-голямата част на Европа, въпреки че започваме да виждаме признаци на нарастващи случаи на покачване на наемите", коментира Ричърт Холбъртън от CBRE.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени