Безплатен телефон 0800 900 25

Нов дом, стара цена

Публикувана на 22.01.2016

29.07.2013

След четири години лоши новини пазарът на имоти излъчи плахи положителни сигнали. Спадът на цените вече се забавя до 2-3% годишно, а броят на сделките нараства за второ поредно тримесечие тази година. При това не само заради покупките на земеделска земя.
 
Статистиката на Агенцията по вписванията за полугодието показва активен пазар на имоти и в големите градове, което говори за връщане на купувачите в жилищния сегмент. В подобна посока са и анализите на специализираните агенции, които отбелязват стабилизиране на цените и нарастваща активност при хората, които до момента са отлагали покупки.
 
Доколко обаче ръстът на сделките ще бъде последван от такъв и при цените? Отговорът на този въпрос, поне за момента, е отрицателен. Причината – високата безработица, слабият ръст на доходите и ниската кредитна активност. Фактори, които не дават основание да се очаква скорошно възстановяване на имотния пазар.
 
С малко нагоре
 
След като кризата, продължителният спад на цените и свитото кредитиране прогониха купувачите от жилищния пазар, сега те плахо се завръщат. Отбелязват го агенциите за имоти, които повече от година отчитат незначителни колебания в цени след спада с над 40% спрямо 2008 г. А това е в основата на нарастващия интерес за покупки сред хора, които през последните години са изчаквали с това решение.
 
Логично беше тази тенденция да доведе и до повече сделки. И това, изглежда, се случи през първата половина на иначе бурната откъм политически събития 2013 г. Данните на Агенцията по вписванията за периода показват 99 890 продажби на имоти в страната, което е 11.3% ръст в сравнение с първите шест месеца на предходната година.
 
Агенцията не дава информация за сделките по видове имоти. По тази причина е трудно да се определи каква част от покупките са в традиционно силния през последните години сегмент на земеделската земя и каква – в тези на жилищата и другите видове имоти. Косвен белег са данните за продажбите в София и големите градове, където се предполага по-значителен дял на жилищата. Там през последните месеци има и ръст на вписванията (виж графиката).
 
Данните на агенциите за имоти също са в тази посока.
 
"Нашата статистика също показва ръст на сделките в София и големите градове, още повече, че и цените на имотите вече се колебаят около едни и същи стойности", коментира директорът на "Адрес недвижими имоти" Георги Павлов. Според него през последната година пазарът е стабилен и това е причина много хора да пристъпят към дълго отлаганото решение за покупка.
 
"След четири години изчакване купувачите се активизират", коментира и Младен Митов, анализатор в "Явлена". Ако преди те все още се колебаеха заради спада на цените, от миналата година се забелязва връщането им на пазара, подплътено с приемливи оферти, смята той.
 
Изводите от докладите за полугодието на агенции като "Форос" и "Бългериан пропертис" също са в посока стабилизиране на цените и съживяване на пазара на имоти.
 
От "Форос" цитират и по-подробна извадка на Агенцията по вписванията за периода февруари 2009 – февруари 2013 г., според която 65.5% от сделките са били със земеделска земя. Останалите са за части от сгради (26.6%) и цели сгради (7.3%).
 
От агенцията насочват и към друга взаимовръзка: продавачите на земеделска земя често насочват получените средства към придобиване на друг вид собственост, като най-често това са жилищни имоти. Тоест оживлението на единия пазар в някаква степен прелива и на другия. По наблюдения на брокерите по-изявена е тази тенденция в големи градове, заобиколени от силни земеделски райони. Примерът е Варна, където активни купувачи са и големи земеделски производители от Североизточна България. 
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени