Безплатен телефон 0800 900 25

Пазарът на бизнес имоти в България почти е замрял

Публикувана на 22.01.2016

31.07.2013

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в България почти е замряла през първото полугодие, посочва се в нов доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle, цитиран от онлайн изданието Property-Magazine.eu.
 
Подобна тенденция се наблюдава и в Сърбия, както и в Хърватска, която наскоро се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и се очакваше това да активизира пазара.
 
Като цяло инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа са нараснали с 38% на годишна база през полугодието до 1,74 млрд. евро, сочат данните на компанията.
 
Полша запазва лидерската си позиция като водещ пазар на бизнес имоти в региона – страната е успяла да привлече почти 56% от инвестициите през първата половина на годината (около 970 млн. евро).
 
Пазарът на бизнес имоти в страната продължава да се възприема като безопасна дестинация от инвеститорите и вероятно страната ще остане водеща инвестиционна дестинация и в следващите години.
 
Второто място е за Чехия с 400 млн. евро (около 23% от общия обем на инвестициите в региона), следвана от Унгария (170 млн. евро, 10%), Словакия (137 млн. евро, 8%) и Румъния (62 млн. евро, 4%).
 
Сделките с офиси съставляват около 60% от общите сделки с бизнес имоти и около 70% от инвестираните обеми. На второ място са търговските площи, които съставляват около 20% от сделките и 20% от инвестираните обеми.
 
Компанията очаква до края на годината обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа да достигне 3,5 млрд. евро при 3,84 млрд. евро през миналата година. До края на годината се очаква да бъдат приключени няколко значими сделки, което може да доведе и до допълнителен ръст на инвестициите над очакванията.
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени